Przepisem na pyszną, soczystą pierś z gęsi zamierzałam się z Wami podzielić ze dwa tygodnie temu, ale wirus przywleczony z przedszkola skutecznie obezwładnił mnie i Natalię. W międzyczasie przetestowałyśmy kilkanaście różnych pomysłów na domowe soki, ale tym podzielę się przy innej okazji.
Gęś najlepiej zamarynować na noc i upiec kolejnego dnia, ale jak nie macie wystarczająco czasu to równie dobrze można ją zamarynować z samego rana. Efekt będzie podobny chociaż trochę mniej aromatyczny. Kompozycję ziół do gęsi możecie potraktować luźno i jeśli nie lubicie np. szałwi to możecie ją pominąć lub zastąpić czymś innym. I tak mięso będzie dobrze smakowało.
Pierś z gęsi najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu będzie soczysta a nie sucha i wiórowata. Piekąc ją w rękawie zawsze skracam czas o jakieś 1/2 godziny, mięso szybciej mi się piecze.
Składniki:
1 pierś z gęsi
4 gałązki świeżego tymianku
4 listki świeżej szałwii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka sosu worcestershire
3 ząbki czosnku
1/2 łyzeczki wędzonej papryki
2 łyżki oleju
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś z gęsi należy umyć i osuszyć. Ja rozdzieliłam ją na pół. Nożem naciąć skórę. Mięso z obydwu stron natrzeć solą.
2. Przyprawy wymieszać w miseczce, dodać listki tymianku, pokojoną szałwię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos worcestershire i olej. Wymieszać, a następnie natrzeć pierś z gęsi (z obydwu stron). Odstawić na noc w chłodne miejsce.
3. Pierś obsmażyć z 2 stron na patelni, po ok. 2 minuty każda strona.
4. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej zostało posmarowane olejem. Nakryć pokrywką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na niecałe 2 godziny. W międzyczasie pierś polewać powstałym sosem.
Smacznego!
Pięknie wygląda. Wypróbuję, dziękuję.
dziękuję! daj znać czy gęś wyszła smaczna 🙂
Właśnie gęś w piekarniku