Soczysta pierś z gęsi pieczona w ziołach

Przepisem na pyszną, soczystą pierś z gęsi zamierzałam się z Wami podzielić ze dwa tygodnie temu, ale wirus przywleczony z przedszkola skutecznie obezwładnił mnie i Natalię. W międzyczasie przetestowałyśmy kilkanaście różnych pomysłów na domowe soki, ale tym podzielę się przy innej okazji.

Gęś najlepiej zamarynować na noc i upiec kolejnego dnia, ale jak nie macie wystarczająco czasu to równie dobrze można ją zamarynować z samego rana. Efekt będzie podobny chociaż trochę mniej aromatyczny. Kompozycję ziół do gęsi możecie potraktować luźno i jeśli nie lubicie np. szałwi to możecie ją pominąć lub zastąpić czymś innym. I tak mięso będzie dobrze smakowało.
Pierś z gęsi najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu będzie soczysta a nie sucha i wiórowata. Piekąc ją w rękawie zawsze skracam czas o jakieś 1/2 godziny, mięso szybciej mi się piecze.

ges_1a

Składniki:
1 pierś z gęsi
4 gałązki świeżego tymianku
4 listki świeżej szałwii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka sosu worcestershire
3 ząbki czosnku
1/2 łyzeczki wędzonej papryki
2 łyżki oleju
sól, świeżo zmielony pieprz

ges_1c

Przygotowanie:
1. Pierś z gęsi należy umyć i osuszyć. Ja rozdzieliłam ją na pół. Nożem naciąć skórę. Mięso z obydwu stron natrzeć solą.
2. Przyprawy wymieszać w miseczce, dodać listki tymianku, pokojoną szałwię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos worcestershire i olej. Wymieszać, a następnie natrzeć pierś z gęsi (z obydwu stron). Odstawić na noc w chłodne miejsce.
3. Pierś obsmażyć z 2 stron na patelni, po ok. 2 minuty każda strona.
4. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej zostało posmarowane olejem. Nakryć pokrywką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na niecałe 2 godziny. W międzyczasie pierś polewać powstałym sosem.

Smacznego!

ges_1b

Komentarzy: 3

  1. Hanna Lewandowska
    6 maja 2016 / 21:53

    Pięknie wygląda. Wypróbuję, dziękuję.

    • Kinga
      8 maja 2016 / 21:04

      dziękuję! daj znać czy gęś wyszła smaczna 🙂

  2. Asia
    1 stycznia 2017 / 11:27

    Właśnie gęś w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.