Spaghetti bolognese to jedno z moich najulubieńszych dań. Typowy comfort food, który pochodzi w Włoch, a konkretnie z Bolonii. Klasyczna wersja z mięsem towarzyszyła mi przez wiele lat i nadal wzbudza szczere uwielbienie wszystkich domowników. Sekretem doskonałego sosu bolońskiego jest jego długie gotowanie, ale prawda jest taka, że na tygodniu trudno jest nam wygospodarować aż 2 godziny na zrobienie obiadu. Zazwyczaj zależy nam na czasie i dlatego dzisiaj chciałabym pokazać Wam dosyć szybki przepis na spaghetti bolognese w wersji wegańskiej. Bez mięsa, a za to na bazie zielonej soczewicy, która jest bogata w białko i błonnik.
Spaghetti bolognese bez mięsa
Wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą to bardzo smaczna alternatywa dla tych, którzy starają się minimalizować ilość spożywanego mięsa. Dla mnie jest to po prostu alternatywa i urozmaicenie codziennych obiadów, a także sposób na naturalny sposób na uzupełnienie diety w składniki odżywcze: kwas foliowy, mangan i żelazo.
Koncepcję na wykorzystanie soczewicy do przygotowania wegańskiej wersji spaghetti bolognese zaczerpnęłam z książki Deliciously Ella. Niestety sposób przyprawienia podawany przez Ellę zupełnie mi nie podpasował. Wszystko było mdłe i nie czułam w tym idei bolognese. Następnym razem przyprawiłam danie po swojemu i w końcu było dobrze.
Prosty przepis na wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą
Przepisów na sos boloński do spaghetti jest mnóstwo, każdy ma swój ulubiony, dopasowany do upodobań domowników.
Moim zdaniem podstawą udanego spaghetti bolognese jest domowy sos pomidorowy. Taki sos musi być gęsty i zawiesisty. Ponadto sos bolognese powinien być pełen aromatycznych warzyw i ziół. Dużo lepiej sprawdzają mi się pomidory krojone z puszki niż klasyczna passata, albo przynajmniej proporcje pomidorów i passaty w stosunku 1:1, ponieważ ja lubię kiedy w sosie są właśnie małe kawałeczki rozpryczonych pomidorków.
Co więcej, w moim sosie do spaghetti bolognese musi być dużo ziół, najlepiej świeżych, ponieważ to one nadają niesamowitego aromatu. Jeśli jednak nie mam do nich dostępu to używam suszonych ziół. Bazylia i oregano są moim zdaniem obowiązkowymi przyprawami.
Składniki na wegańskie spaghetti bolognese z soczewicą
Pomidorowy sos bolognese z soczewicą:
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano (suszonej)
- 1 łyżeczka bazylii (suszonej)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
oraz
- makaron spaghetti
Do podania: parmezan, natka pietruszki
Jak zrobić wegańskie bolognese z soczewicą? Instrukcja krok po kroku.
- Soczewicę ugotuj wg wskazań na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a potem zeszklij na oliwie.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Selera naciowego pokrój w drobne talarki. Warzywa dodaj do cebuli i czosnku, a następnie całość duś przez ok. 5 minut.
- Dodaj soczewicę, pomidory z puszki oraz przyprawy, a następnie duś przez 10-15 minut.
Podawaj z makaronem spaghetti. Oprósz parmezanem i posyp natką pietruszki.