Soczysty indyk w sosie śmietanowym to moja propozycja na pyszny obiad. W tym przepisie spokojnie możesz zamienić mięso indyka na pierś z kurczaka. W obydwu przypadkach danie wychodzi świetnie.
Jak zrobić soczystego indyka?
Indyk wysuszony na wiór nie jest smaczny. Na pewno każdy z Was ma tę wątpliwą przyjemność za sobą i pewnie nie wspomina tego doświadczenia zbyt dobrze. Za to soczysty kawałek indyka to zupełnie inna historia, która przywołuje miłe wspomnienia.
Kluczowe znaczenie dla otrzymania soczystego kawałka mięsa z indyka ma temperatura pieczenia bądź smażenia.
W dzisiejszym przepisie, indyka najpierw krótko smażę z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, a potem duszę w sosie do miękkości na wolnym ogniu. Krótkie smażenie mięsa w wysokiej temperaturze ma za zadanie ściąć warstwę zewnętrzną i zamknąć soki w środku. Całość mięsa dochodzi do miękkości podczas dalszej obróbki, czyli duszenia w sosie śmietanowym.
Tak przygotowana pierś z indyka jest pyszna i soczysta.
Do sosu w dzisiejszym przepisie dodałam szpinak, ale możecie go pominąć albo zastąpić innymi ulubionymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też cukinia albo marchewka z groszkiem.
Przygotowując to danie warto jest zrobić ciut większą porcję ponieważ to mięso jest przepyszne do kanapek! Jeśli podgrzejcie bułki, dodacie do nich ulubione składniki, które zazwyczaj dodajecie do hamburgerów i soczystego indyka z tego przepisu to powstanie Wam coś genialnego. Powstanie absolutnie przepyszna kanapka, która zachwyci Wasze kubeczki smakowe i stanie się doskonałym comfort food.
Składniki na soczystego indyka w sosie śmietanowym
- 1/2 kg indyka (filet)
- 3 łyżeczki masła
- 2 garści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki rosołu
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić soczystego indyka w sosie śmietanowym? Instrukcja krok po kroku.
- Indyka pokrój na porcje. W miseczce wymieszaj wędzoną paprykę, pół łyżeczki soli i połowę startego parmezanu, a następnie oprósz indyka powstałą „panierką”. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim porcje indyka. Smaż mięso z obydwu strony po ok. 3 minuty, a potem zdejmij je z patelni i odłóż na bok i nakryj pokrywką lub talerzykiem. Uwaga: mięso nie jest jeszcze gotowe w środku, potem będzie poddane kolejnej obróbce.
- Na patelnię dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż dosłownie chwilkę, dodaj szpinak, a kiedy zacznie zmniejszać swoją objętość wlej na patelnię rosół wymieszany ze śmietaną 30%. Następnie dodaj sok z cytryny, pozostałą część parmezanu (łącznie z tym co zostało po „panierowaniu” indyka oraz tymianek i świeżo zmielony pieprz. Całość gotuj przez ok. 7 minut aż sos lekko zgęstnieje.
- Do sosu dodaj indyka, całość nakryj pokrywką i duś przez 20 minut. Spróbuj i ewentualnie dopraw sos wg własnych upodobań.
Podawaj z ulubionymi dodatkami- kaszą, ryżem, ziemniakami.
Zrobiłem i wyszedł pyszny obiadek
Autor
bardzo mnie to cieszy