Tak dużo ostatnio się u mnie dzieje, że z tego wszystkiego zapomniałam Wam pokazać sesję, którą przygotowałam dla KUKBUK-a.
Sesja była pod hasłem: przepisy na zakończenie lata, zatem były to smaki bardzo typowe dla sezonu wakacyjnego. Nie martwcie się jednak, większość składników spokojnie upolujecie w marketach. Kalafior jest praktycznie cały czas, a owoce i fasolka mogą być mrożone. W przepisie z fasolką używam sera wędzonego, który przyniósł mąż z eko bazarku w Lublinie, ale spokojnie możecie użyć innego, ulubionego sera lub nawet zastąpić go grillowanym kurczakiem.
Przygotowałam 4 przepisy: placki z kalafiora, ciasto z czarnymi porzeczkami, muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą oraz sałatkę z fasolką szparagową, pęczakiem i wędzonym serem. Wszystkie przepisy dostępne są na KUKBUKu, wystarczy, że klikniecie w linki powyżej.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
500 g kalafiora
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika i dyni
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kiełki do posypania placków, ja użyłam kiełków amarantusa
DO OBTACZANIA: bułka tarta według potrzeby
DIP: lebneh 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1/3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
za’atar 1-2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Kalafior rozdrabniamy w robocie kuchennym na okruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na oleju kokosowym. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
- Przygotowujemy dip. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, a następnie dokładnie mieszamy. Gotowy dip nakładamy na usmażone kotleciki kalafiorowe.
TIP:
Jeśli zamiast bułki tartej wykorzystamy panierkę panko, to kotleciki będą wyjątkowo chrupiące. Z kolei w wersji bezglutenowej jako panierki użyjmy pokruszonych płatków kukurydzianych, a do masy dodajmy mąki ziemniaczanej.
Czy podana ilośc kaszy jest po czy przed gotowanie?
Autor
to ilość kaszy przed ugotowaniem