Ta sałatka z kaszą pęczak, pieczonym burakiem i serem halloumi to moje ostatnie uwielbienie. Kocham ją za smak i za uniwersalność. Jest idealna zarówno na kolację jak i na obiad. Do zjedzenia w domu lub do zabrania w pojemniku do pracy. Jest pyszna na ciepło zaraz po przygotowaniu, a także na zimno. Schowana do lodówki, nawet na drugi dzień smakuje tak samo dobrze.
Planowanie posiłków
W ostatnim czasie mam tak dużo zajęć, że praktycznie przygotowuję posiłki od razu na dwa dni. I jeśli planuję posiłek właśnie na dwa dni to przy mieszaniu nie dodaję do sałatki zieleniny- szpinaku, roszponki czy innej sałaty. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta- zielenina lepsza będzie świeża, ponieważ ma więcej witamin itd. No i nie ukrywajmy, efekt wizualny też jest ważny, ponieważ świeża sałata zawsze będzie wyglądała bardziej apetycznie niż taka umęczona wczorajsza, prawda?
Muszę jeszcze wspomnieć o buraku, który jest w tej sałatce. Pieczony burak jest sto razy lepszy niż gotowany. Pieczony w domu jest bardziej pełny aromatu niż ten gotowy, paczkowany, który dostaniecie w każdym markecie. W kwestii pieczenia buraków bliska sercu jest mi idea Marty z Jadłonomii- buraki piekę przy okazji pieczenia innych rzeczy, bo przecież szkoda włączać piekarnik dla jednego buraka, prawda? A tak jak pieczecie mięso lub warzywa na frytki czy cokolwiek innego to taki burak nie zajmie wiele miejsca, a upieczony spokojnie zaczeka w lodówce na swoje zacne 5 minut.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
- 1 mała cebula
- 2 garści szpinaku lub roszponki
- 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1 duży burak czerwony
- 1 opakowanie sera halloumi
- szczypiorek, natka pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz- do smaku
- olej
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać i ugotować wg wskazówek, które znajdziecie na opakowaniu. Buraka należy upiec w piekarniku do miękkości. W tym celu trzeba zawinąć go w folię aluminiową i piec w 200 stopniach aż będzie miękki, jeśli pokroisz go w plastry to będzie szybciej gotowy.
- Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.
- Cebulę pokroić w pióra lub kostkę.
- W misce wymieszać ugotowaną kaszę pęczak, buraka, liście szpinaku, cebulę, pestki słonecznika oraz szczypiorek/ natkę pietruszki. Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch wyłożyć ugrillowany ser halloumi.
Smacznego!