Ulubiona sałatka na grilla oraz wakacyjna sesja dla magazynu Aromat

Hej, dzisiaj mam dla Was kilka kadrów z ostatniej sesji dla Magazynu Aromat, który wydajemy wspólnie z lubelską blogosferą. Ten wakacyjny numer jest wspaniały. Pełno w nim letnich dań, lodów i pomysłów na grilla.
A jak grill… to i sałatki, które przynajmniej u mnie zawsze pojawiają się na letnim stole. W lecie szczególnie lubię ekspresowe sałatki. Zależy mi na tym, żeby składniki szybko wrzucić do miski, polać sosem i iść bawić się w gronie najbliższych.

Poniżej zamieszczam jedną z moich ulubionych letnich sałatek. Jest piękna, kolorowa, podobna do tradycyjnej greckiej sałatki, ale na bazie tego co mamy w naszych polskich, przydomowych ogródkach.

Mix sałat z letnimi warzywami i serem feta

Składniki:
1 opakowanie mixu sałat (sałata masłowa, rzymska, endywia, frisa, cykoria, radicho, rukola, botwinka). Możesz użyć gotowych mieszanek sklepowych lub wykonać własną kompozycję
2 małe gruntowe ogórki
1 szklanka pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
80g sera feta
gałązka mięty

Sos: 1,3 szklanki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kilka posiekanych listków mięty)

Przygotowanie:

  1. Sałaty umyć i ułożyć w salaterce, dodać posiekane ogórki i rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół.
  2. Ser feta pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Dodać do sałatki.
  3. Polać sosem i posypać listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Pozostałe przepisy znajdziesz w magazynie Aromat:

Komentarzy: 3

  1. Domi
    10 lipca 2019 / 06:32

    Ta sałatka wygląda obłędnie! Sądzisz że mogę też dodać paprykę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *