Obiad bez mięsa. Sałatka z ciecierzycą i fetą

Sałatka z ciecierzycą i fetą to smaczna i pożywna sałatka do zjedzenia na obiad w domu, na kolację czy do zabrania ze sobą do pracy. To też idealna sałatka gdy zapraszasz gości i chcesz ich poczęstować czymś innym niż tradycyjna jarzynowa.

Ogromnym atutem tej sałatki jest zróżnicowanie struktur, od mięsistej pieczonej papryki i delikatnie wilgotnego sera sera feta przez krótko obsmażoną marchewkę, aż po chrupiącą ciecierzycę i sałatę. Wszystko to sprawia, że sałatka jest absolutnie przepyszna.

Prosta i zdrowa propozycja na obiad bez mięsa

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Zacznijmy od tego dlaczego warto jeść ciecierzycę (która nazywana również cieciorką lub grochem włoskim)? Przede wszystkim ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Warto też pamiętać o tym, że ciecierzyca jest świetnym źródłem tłuszczy nienasyconych, kwasu foliowego, magnezu i żelaza. Ma niski indeks glikemiczny i polecana jest przy insulinooporności i cukrzycy.

Ciecierzyca zamiast mięsa

Ciecierzyca może spokojnie zastąpić mięso w wielu daniach obiadowych. W zasadzie sprawdziły mi się wszystkie dania, w których kurczaka zastępowałam właśnie ciecierzycą lub mieszałam mięso i ciecierzycę w proporcji pół na pół! Testowałam sałatki, różnego rodzaju curry, dania jednogarnkowe i wniosek jest jeden: ciecierzyca doskonale do nich pasuje! A poza tym jest to miła odmiana smakowa, którą warto przetestować.

Ciecierzyca w daniach dla dzieci

W moim domu ciecierzyca jest bardzo chętnie jedzona przez córkę i praktycznie za każdym razem zachwyca się tymi ” małymi kuleczkami”, które podobno są bardzo urocze. W daniach dla dzieci ciecierzyca sprawdziła mi się także w postaci kotlecików czy pulpetów.

Podrasuj swoją sałatkę i podaj ją z chrupiącą pieczoną ciecierzycą

Jestem pewna, że dodawałam kiedyś na bloga przepis na chrupiącą, pieczoną ciecierzycę. Groch włoski obtoczony był w przyprawach, a następnie upieczony na chrupko w piekarniku. Niestety nie mogę go znaleźć. Wydaje mi się, że musiał gdzieś przepaść w trakcie przenosin bloga i zmiany szablonu, ale wzmianka o pieczeniu ciecierzycy pojawiła się już we wpisie z przepisem na zupą pomidorową.

Wracając do tematu podrasowienia sałatki. Oczywiście możecie dodać po prostu gotowaną ciecierzycę, ale dużo lepszy efekt osiągniecie jeśli ugotowaną ciecierzycę upieczecie na chrupko w piekarniku. Różnorodność struktur sałatki sprawi, że jej jedzenie będzie znacznie ciekawszym doświadczeniem. Ponadto ciecierzyca obtoczona jest w wędzonej papryce co dodatkowo nadaje całości bardziej wyrazistego charakteru. Osobiście polecam wypróbować obydwie wersje i wybrać tę, która Wam bardziej zasmakuje. A jeśli myślisz, że szkoda brudzić naczynie dla zrobienia ciecierzycy tylko do sałatki to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Od razu zrób podwójną porcję, bo upieczona ciecierzyca to świetna przekąska, którą swobodnie zastąpisz chipsy podczas seansu filmowego. Może i brzmi to niewiarygodnie, ale nie przekonasz się dopóki nie spróbujesz.

Sałatka z ciecierzycą i fetą + tajny składnik

Sałatka z ciecierzycą i fetą to jedna z tych sałatek, do których możesz wrzucić dosłownie wszystko, a i tak będzie smaczna. Absolutnym must have w tej sałatce jest pieczona papryka, która jest tu przegenialna. Jest miękka, aromatyczna, cudownie kontrastująca z chrupkością pieczonej ciecierzycy. Ponadto do sałatki przelałam oliwę z pieczenia papryki, która również nadaje daniu smaku i aromatu.

Składniki na sałatkę z ciecierzycą i fetą:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 1 papryka
  • 1/2 główki sałaty
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pestek dyni- uprażonych
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • koperek i szczypiorek do posypania
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Plus olej do smażenia.

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą i fetą? Przepis krok po kroku

  1. Przygotuj pieczoną ciecierzycę.

    W blaszce do pieczenia umieść ciecierzycę, lekko ją posól (jeśli jest niesłona), posyp wędzoną papryką i skrop olejem lub oliwą. Całość wymieszaj tak, aby wszystkie grochy były obtoczone oliwą i przyprawami. Piecz ciecierzycę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 20 min, mieszając w między czasie. Po upieczeniu odstaw.

  2. Przygotuj pieczoną paprykę

    W tym samym czasie co piecze się ciecierzyca, upiecz paprykę. Pokrój ją na małe kawałki, takiej wielkości, jakie planujesz dodać do sałatki, skrop oliwą. Umieść w blaszce i upiecz do miękkości. Oliwę zachowaj, ponieważ dodasz ją później do sałatki.

  3. Przygotuj pozostałe warzywa

    Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój na paseczki, plasterki, jak wolisz. Na odrobinie oliwy zeszklij cebulę a następnie dodaj marchewkę i chwilę podduś. Chodzi tylko o to, żeby marchewka odrobinę zmiękła. Możesz oczywiście trzymać ją na patelni aż całkowicie zmięknie, a możesz też zostawić ją surową. Decyzja należy do Ciebie.

  4. Połącz wszystkie składniki

    W misce wymieszaj ciecierzycę, paprykę wraz z oliwą, marchewkę, cebulę, sałatę, zioła i przyprawy. Na koniec całość oprósz serem feta i gotowe.
    Tak przygotowaną sałatkę zjesz na ciepło i na zimno. Z pajdą wiejskiego chleba lub jako samodzielne danie.

Jeśli lubisz ciecierzycę to na moim blogu znajdziesz inne dana z tym składnikiem:

Aromatyczne curry z indykiem, ciecierzycą i jarmużem

Zupa pomidorowa z pikantną, chrupiącą ciecierzycą

Przepisy dla dzieci: Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Wegetariańskie pulpeciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej, zapiekane w sosie pomidorowym

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *