Krucha tarta z porem i boczkiem

Wytrawna tarta na kruchym spodzie jest idealna na obiad, kolację czy jako jedna z przekąsek na spotkaniu z przyjaciółmi. Łatwość jej przygotowania sprawia, że można podać ją w zasadzie z dowolnym nadzieniem. Pyszna będzie tarta zrobiona z samych warzyw z fetą, serowo- pomidorowa, z cukinią, ze szpinakiem, grzybami czy mięsna- z kurczakiem, z łososiem lub kiełbasą.

Dzisiaj do przygotowania tarty wykorzystałam kilka ostatnich plastrów boczku oraz pora. Boczek drobno pokroiłam i podsmażyłam, a następnie na tym delikatnie podsmażyłam pory. Całość zalałam sosem serowo- śmietanowym i zapiekłam. Efekt? Fantastyczny! Z tego tez powodu pomyślałam, że muszę się z Wami podzielić tym przepisem.

Pod tym linkiem znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Składniki na kruchą tartę z boczkiem i porem:

Ciasto:

  • 2/3 kostki masła
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody (tylko do połączenia składników)

Nadzienie:

  • 90g boczku
  • por- jasna część, ok. 20cm
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 100g startego sera cheddar (może być inny, ulubiony)
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła + oliwa – do smażenia
  • sół, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, najlepiej w robocie. Wyłożyć nim foremkę do pieczenia tarty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C, na ok. 12 min.
  2. Boczek pokroić i podsmażyć na maśle i oliwie. Dodać posiekanego pora i smażyć aż por się zeszkli.
  3. W misce wymieszać śmietanę, jajka. Dodać ser cheddar, tymianek, pietruszkę, sól i pieprz. Dodać boczek i pory, a następnie całość dokładnie wymieszać.
  4. Masę przelać do wypieczonego spodu do tarty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25min, aż masa się zetnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *