Uwielbiam gotować z moją mamą! Wspólne lepienie pierogów, knedli, strucli ma swój jedyny, niepowtarzalny urok. Razem siedzimy, rozmawiamy, śmiejemy się, a w międzyczasie lepimy najróżniejsze pyszności. Tak jest od zawsze. Miałam z 1,5 roku jak zaczęłam „pomagać”. Najpierw męczyłam kawałek ciasta, potem zaczęłam konstruować pierwsze pierogowe krzywulce. Koszmarnie brzydkie, powyciągane księżyce, które lepiłam specjalnie dla taty. Potem niczym gestapo pilnowałam, żeby wszystkie zjadł. A On jadł i zawsze chwalił, że pyszne i ładne. Cudowne uczucie!
Dziś robiłyśmy z mamą knedle. Są przepyszne. Nadzienie do knedli pozostawia całkowita dowolność- może to być kawałek mięsa zakupiony u rzeźnika albo też można wykorzystać mięso z rosołu lub nawet kawałek pieczonego w domu pasztetu. Po odpowiednim przyprawieniu powstaje przepyszne danie.
Składniki:
ciasto:
1 kg ziemniaków
350-400g mąki
jajko
sól
farsz:
1/2 kg mięsa- łopatka lub karczek, pokrojone na mniejsze kawałki
bulion warzywny- tyle, żeby przykrył mięso
2 marchewki
1 cebula
2 gałązki świeżego oregano
garść natki pietruszki
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta majeranku
szczypta bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
3 plastry surwoweo boczku (o grubości 1cm)
Sałatka:
4 ogórki gruntowe
3 ząbki czosnku
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso ugotować w bulionie warzywnym razem z marchewkami. W międzyczasie pokroić cebulkę w kostkę i podsmażyć. Osobno ugotować ziemniaki.
2. Ugotowane mięso dwukrotnie przekręcić przez maszynkę razem z podsmażoną cebulką i marchewką. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić farsz. Doprawić do smaku.
3. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Posolić, dodać jajko i większość mąki. Całość zagnieść w zwarte, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby
podsypać mąką. Uwaga: Ciasto na knedle rzednie, dlatego po zagnieceniu najlepiej od razu zabrać się za lepienie knedli.
4. Z ciasta odrywać porcje wielkości kulek do ping ponga, delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczką farsz, zlepić brzegi i delikatnie spłaszczyć aby nadać kształt
końcowy. Po każdej porcji ręce najlepiej oprószyć odrobiną mąki, wtedy ciasto się nie przykleja.
5. Knedle porcjami wrzucać do gotującej się wody. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez 2 minuty.
6. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Doprawić do smaku.
7. Podawać ze smażonym boczkiem i sałatką.
Smacznego!
Knedle! Uwielbiam 🙂