Knedle ziemniaczane z mięsem plus czosnkowa sałatka z ogórków

Uwielbiam gotować z moją mamą! Wspólne lepienie pierogów, knedli, strucli ma swój jedyny, niepowtarzalny urok. Razem siedzimy, rozmawiamy, śmiejemy się, a w międzyczasie lepimy najróżniejsze pyszności. Tak jest od zawsze. Miałam z 1,5 roku jak zaczęłam „pomagać”. Najpierw męczyłam kawałek ciasta, potem zaczęłam konstruować pierwsze pierogowe krzywulce. Koszmarnie brzydkie, powyciągane księżyce, które lepiłam specjalnie dla taty. Potem niczym gestapo pilnowałam, żeby wszystkie zjadł. A On jadł i zawsze chwalił, że pyszne i ładne. Cudowne uczucie!
Dziś robiłyśmy z mamą knedle. Są przepyszne. Nadzienie do knedli pozostawia całkowita dowolność- może to być kawałek mięsa zakupiony u rzeźnika albo też można wykorzystać mięso z rosołu lub nawet kawałek pieczonego w domu pasztetu. Po odpowiednim przyprawieniu powstaje przepyszne danie.

knedle_1c

knedle_1e

Składniki:

ciasto:
1 kg ziemniaków
350-400g mąki
jajko
sól

farsz:
1/2 kg mięsa- łopatka lub karczek, pokrojone na mniejsze kawałki
bulion warzywny- tyle, żeby przykrył mięso
2 marchewki
1 cebula
2 gałązki świeżego oregano
garść natki pietruszki
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta majeranku
szczypta bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:
3 plastry surwoweo boczku (o grubości 1cm)

Sałatka:
4 ogórki gruntowe
3 ząbki czosnku
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz

knedle_1d
knedle_1i

Przygotowanie:
1. Mięso ugotować w bulionie warzywnym razem z marchewkami. W międzyczasie pokroić cebulkę w kostkę i podsmażyć. Osobno ugotować ziemniaki.
2. Ugotowane mięso dwukrotnie przekręcić przez maszynkę razem z podsmażoną cebulką i marchewką. Dodać przyprawy i dokładnie wyrobić farsz. Doprawić do smaku.
3. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Posolić, dodać jajko i większość mąki. Całość zagnieść w zwarte, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby
podsypać mąką. Uwaga: Ciasto na knedle rzednie, dlatego po zagnieceniu najlepiej od razu zabrać się za lepienie knedli.
4. Z ciasta odrywać porcje wielkości kulek do ping ponga, delikatnie rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczką farsz, zlepić brzegi i delikatnie spłaszczyć aby nadać kształt
końcowy. Po każdej porcji ręce najlepiej oprószyć odrobiną mąki, wtedy ciasto się nie przykleja.

knedle_1g
knedle_1f
knedle_1h
5. Knedle porcjami wrzucać do gotującej się wody. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez 2 minuty.
6. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Doprawić do smaku.
7. Podawać ze smażonym boczkiem i sałatką.

Smacznego!

 knedle_1a
knedle_1b

1 komentarz

  1. Sylwia
    18 lutego 2015 / 09:54

    Knedle! Uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.