Jeśli miałabym stworzyć tekst na etykietkę dzisiejszego soku to pewnie byłoby to coś w stylu: „Sok przecierowy z jabłek, gruszek, marchewek i dyni. 100% przecier z ekologicznych owoców i warzyw. Bez dodatku cukru, substancji konserwujących i barwników.” Do tego warto byłoby zamieścić informację, że: „Sok został wyprodukowany ze świeżych warzyw i owoców, a nie z koncentratu. Niepasteryzowany. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin. Sok jest naturalnie mętny, a występujący osad tworzą naturalne składniki” Chyba mój sok podchodziłby pod soki jednodniowe, trzymane w lodówce. Ach, teraz takie czasy, że warto wspomnieć, że: „Nie zawiera glutenu”.
Do soku warto wybrać jak najbardziej dojrzałe owoce, wtedy sok jest wystarczająco słodki. Małym dzieciom warto go rozcieńczyć. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sokami, po drugie naturalne kwasy owocowe mogą podrażnić malutkie brzuszki. Te starsze mogą żłopać jak dorośli.
Z przepisu wychodzą 3 szklanki soku, 2 większe i 1 mniejsza- Natalkowa.
Składniki:
2-3 marchewki
3 jabłka
2 gruszki
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
Warzywa i owoce pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne z jabłek i gruszek. Wycisnąć sok przy użyciu wyciskarki i sokowirówki.
Smacznego!
Jak widać przygotowanie soku jest dziecinnie łatwe, Najdzielniejszy Pomocnik w akcji:
Pan Miś się dziś leni.