Młode, letnie warzywa i zioła mają w sobie niezwykle dużo uroku. Są mniejsze, zgrabniejsze, bardziej nasycone kolorem i smakiem. Dodane do zupy prezentują się wyjątkowo radośnie.
Dzisiaj przygotowałam lekką zupę właśnie z młodych warzyw. Zupa jest na naturalnym wywarze ziołowym, bez dodatku śmietany czy zasmażki. Jest ekspresowa w przygotowaniu, a na tym najbardziej mi zależało. Jeśli Wasze dzieci mają ziołową fobię, czyli reagują panicznie nawet na najmniejszy kawałek koperku w zupie, to do garnka wrzucajcie w całości gałązkę kopru, szczypioru czy lubczyku. Przed samym podaniem łatwiej będzie je odłowić, a do zupy i tak przeniknie część zawartych w nich witamin. No i oczywiście smak będzie bogatszy. Jeśli nie macie tego problemu z dziećmi to zioła po prostu posiekajcie.
Do gotowej zupy dodałam resztkę ugotowanej kaszy jaglanej, która została mi ze śniadania. Oczywiście można dodać surową kaszę do gotującego się wywaru ziołowego; należy ją jednak wcześniej opłukać na sicie i będzie potrzeba trochę więcej wody. Kasza jaglana pozostawiona w zupie potrafi wchłonąć większość wody dlatego zupy trzeba zjadać od razu albo po prostu ugotować kaszę osobno.
Z przepisu wychodzą 2 nieduże porcje.
Składniki:
3 młode ziemniaki
2 marchewki
garść groszku cukrowego
1 mała, okrągła cukinia
600ml wody
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
3-4 listki lubczyku
szczypiorek (1-2szt)
2 ząbki czosnku
mała gałązka kopru
sól, pieprz
Do podania: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać wodę i dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, szczypior, koper i sól. Zagotować.
2. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki i dodać do wywaru. Dodać posiekany w drobne plasterki czosnek. Jak ziemniaki z marchewką będę półmiękkie dodać cukinię pokrojoną w kostkę i groszek cukrowy. Całość zagotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z ugotowaną kaszą jaglaną, całość posypać drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!