Jak ugotować jajka, żeby można je było łatwo obrać?

Znasz to? Ugotowane na twardo jajka nie chcą się obrać?

W teorii jest to proste- jajka są ugotowane, wystarczy je obrać i gotowe. Stukam, zaczynam obskubywać skorupkę. Najpierw takie małe kawałeczki, potem większe, a potem razem ze skorupką odrywa mi się kawałek jajka. Znów obieram je ostrożniej. I znowu coś się oderwało. Trudno. To pójdzie do sałatki lub zostanie polane sosem. Biorę się za drugie. Idzie dobrze. Nie, jednak nie, znowu w białku powstały nieestetyczne wyrwy i dziury. Ok, to już mam dwa jajka do sałatki. Idziemy dalej. O nie, znowu stworzyłam jajko w typie Franksnsteina! Kolejne do sałatki…A gdzie moje idealne, świąteczne jajko? Białe i gładkie, no gdzie? No przecież nie włożę takich paskudztw do koszyczka, wyglądają tak jakbym je obierała za pomocą granatu…

Zatem jak ugotować jajka, aby się dobrze obierały?

Jest na to kilka sposobów.

idealne_jajko_1b

1. Jajka zazwyczaj kupuję ze znajomego gospodarstwa. Świeże jajka, dopiero co wyciągnięte z gniazda zawsze obierają się koszmarnie i tym nic nie pomoże. Muszą trochę poleżeć i dopiero wtedy współpracują przy obieraniu, innymi słowy im bliżej daty ważności tym jajka obierają się lepiej. Może nie brzmi to najpiękniej, ale jeśli zależy Ci na pięknie obranych jajkach to użyj tych, które już troszkę poleżały w lodówce.

Na samym dole wpisu znajdziesz jeszcze odpowiedź na pytanie:  po czym poznać czy jajko jest świeże?

2. Jajka zalewam chłodną wodą. Nigdy nie wkładam ich do gorącej wody, bo od razu popękają.

3. Dodatek soli sprawia, że jajko, które przypadkiem pęknie w trakcie gotowania nie wypłynie w całości do wody.

4. Jajka po ugotowaniu należy mocno schłodzić, dzięki temu łatwiej się obierają. Zazwyczaj przelewam je zimną wodą z kranu i odstawiam na chwilę. Jednak jak mi zależy na tym, żeby wyglądały ładnie i były perfekcyjnym świątecznym jajkiem to stosuję poniższą metodę:

1. Jajka (nie prosto od kury, tylko takie, które już poodpoczywały w lodówce) wkładamy do garnka i zalewamy je wodą, aby były całkowicie znajdowały się pod powierzchnią wody (ok. 2cm poniżej będzie ok). Dodajemy 2 łyżeczki soli.
2. Garnek stawiamy na kuchence, na średnim gazie. Jak tylko woda zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy na mniejszym palniku, na bardzo delikatnym gazie, mają się tworzyć tylko maleńkie bąbelki. Garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy 12 minut.
3. Do miski wsypujemy lód i dolewamy zimnej wody (zazwyczaj zużywam 1-2 woreczki lodu, w zależności od tego jak dużo jajek gotuję jednocześnie). Za pomocą łyżki przenosimy jajka do lodowej kąpieli i pozostawiamy jej tam do ostygnięcia, na ok. 10 minut.
4. Przed obraniem jajka, należy dokładnie obstukać skorupkę, a potem obierać pod wodą. Skorupka powinna odejść idealnie.

Powodzenia w łatwym obieraniu jajek!

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Świeżość jajek najłatwiej jest ocenić po wadze jajka- im jest cięższe tym jest bardziej świeże. Można też sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu skorupki, ale skoro potrzebujemy ugotować jajk i ładnie je obrać top warto skorzystać z poniższego sposobu.

Dobry sposób na sprawdzenie świeżości jajek?

Jest dobry sposób na sprawdzenie świeżości jajek przed ich rozbiciem lub przed ugotowaniem. Wystarczy umieścić jajka w misce z wodą. Świeże jajka opadną na dno i będą leżały poziomo na dnie. Im jajko jest starsze tym na dnie układa się pod skosem, tak jakby chciało się podnieść. Stare jajka przyjmują w wodzie pozycję pionową i wypływają na powierzchnię.

Dlaczego stare jajko wypływa na powierzchnię wody?

Wszystko za sprawą pęcherzyka powietrza, który jest pod skorupką. W świeżym jajku jest on malutki, a przynajmniej nie na tyle by unieść jajko w wodzie. Jednak z każdym dniem pęcherzyk powietrza się powiększa i kiedy jest już całkiem duży to jest w stanie unieść jajko na powierzchnię.

Co zrobić z brzydko obranymi jajkami?

Mam na to kilka sposobów. Po pierwsze takie jajka można zużyć do sałatek, past jajecznych czy zalać sosem. Najbardziej lubię jajka w sosie śmietanowo-musztardowym. Przepis jest banalnie prosty i znajdziesz go pod tym linkiem. Jajka, które nie spełniają wymogów świątecznej elegancji możesz też dodać do zupy- do barszczu czy do szczawiowej. Przepis na zupę szczawiową znajdziesz tutaj.

PS. Jeśli macie swoje sposoby na obieranie jajek to wpiszcie je w komentarzach. Wszystkim nam się to przyda 🙂

idealne_jajko_1e

idealne_jajko_1f

idealne_jajko_1d

idealne_jajko_1c

idealne_jajko_1g

idealne_jajko_1a

Komentarzy: 8

  1. beti
    11 czerwca 2016 / 07:42

    Wlasnie wyczytalam, ze nalezy do wody dodac 2 lyzki oleju, wtedy nawet bardzo swieze jajka obiora sie dobrze.
    Nie probowalam jeszcze.
    A problem jest, bo wlasnie mam od sasiadki takie swiezutkie, kilkugodzinne 😉
    Sprawdze i dam znac, czy dziala 🙂

    • Kinga
      13 czerwca 2016 / 22:01

      i jak? sposób z olejem działa? jestem ciekawa, bo zawsze extra świeże jajka obierają mi się koszmarnie

  2. 20 czerwca 2016 / 22:00

    A ja z kolei używam takiego małego przyrządu – metalowa szpilka na sprężynce, a całość w obudowie dopasowanej kształtem do jajka – (kupione kiedyś w byłym DDR, ponoć nadal maja bracia Czesi, zresztą oni takie gadżety gospodarcze z tworzyw mają fajne). Nakłuwam jajeczko, robi się mała dziurka w skorupce, a po ugotowaniu to skorupka „sama” schodzi – jest warstwa wody pomiędzy skorupka a ściętym białkiem.

    • Kinga
      20 czerwca 2016 / 22:12

      nawet nie wiedziałam, że są takie gadżety- ludzka pomysłowość jest niesamowita 🙂 podeślesz mi fotkę?

  3. Jurek
    25 stycznia 2017 / 00:53

    Ten przyrzad to dziurkarka do jajek, jajko dziurkuje sie na obydwu koncowkach jajek, do wody dodaje szczypte soli albo sody oczyszczonej, gotuje normalnie pod przykryciem ok. 9 minut od zagotowania, odlewam goraca wode, zalewam zimna i odstawiam na 5 minut, wyjmuje jajka z wody, obijam o twardy blat kuchni ze wszystkich stron, nastepnie ” rolkuje” kazde jajko w dloniach tak aby spowodowac dokladniejsze skruszenie skoropki, wstawiam jeszcze raz do garnka i jeszcze raz zalewam swieza zimna woda i odstawiam na kilka minut, wtedy jajka obieraja sie bezproblemowo, najlepiej pod biezaca woda bo wtedy mozna od razu oplukac jajka z malych skorupek i jajka sa wtedy czyste. A tego sposobu z olejem nie znam, sama sprobuj i napisz tutaj jaki byl wynik twojej proby.

  4. Jerzy
    11 grudnia 2018 / 14:49

    Wystarczy jajka po ugotowaniu na twardo poobtłukiwać i włożyć do zimnej wody. Po kilku minutach woda wniknie pod skorupkę i zadziała jak środek smarny. Wynika to z różnej skurczliwości skorupki i bebechów jajka.
    Sposób prosty i skuteczny.

  5. Tom
    15 października 2019 / 10:38

    Nic prostszego, plaster cytryny załatwia wszystko. Pozdrawiam wszystkich

    • Kinga
      16 października 2019 / 20:51

      nie znam tego sposobu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.