Przepisy na Wielkanoc: Różowe faszerowane jajka

Jajko na Wielkanocnym stole musi być! Zwykłe, faszerowane, z sosem, w sałatce. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jajko inne niż wszystkie, z różową obwódką. Jajko barwione jest naturalnym sokiem z buraka czerwonego. W zależności od czasu trzymania jajek w buraczanej zalewie otrzymamy mniej lub bardziej różowy efekt. Ja zdecydowałam się na wersję delikatniejszą, chciałam, żeby jajka zwracały uwagę kolorem, ale żeby widać było też naturalny kolor białka. Octu z zalewy nie czuć, jajko smakuje normalnie. W związku z tym, że kolor ma szalony to farsz zrobiłam już tradycyjny. Do przybrania kiełki, zdecydowałam się na kiełki z buraka czerwonego (pasują kolorystycznie do obwódki), rzodkiewki i lucerny.
Wydaje mi się, że będą stanowiły miłą odmianę na świątecznym stole, a kolor przyciągnie jajko-oporne dzieciaki. Moje zostało skutecznie zwabione, pomimo chwilowej dyskryminacji jajek na twardo.

Inspiracją była dla mnie ta strona.

jajka_rozowe_1f

jajka_rozowe_1g

Składniki:
8 jajek (+woda, tyle, aby jajka były całkowicie pod wodą)
4 buraczki średniej wielkości
4 szklanki wody
2 szklanka octu jabłkowego
sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy dijon
2 gałązki świeżego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz

garść ulubionych kiełków, u mnie: rzodkiewka, buraczek czerwony i lucerna

jajka_rozowe_1b

jajka_rozowe_1c

Przygotowanie:
1. Jajka umyć, umieścić w garnku i zalać wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Buraki obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić je w garnku, zalać 4 szklankami wody i 2 szklankami octu jabłkowego. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ostudzić.
3. Jajka przełożyć do garnka z buraczkami. Warzywa poodsuwać, aby jajka były całkowicie przykryte wywarem. Jeśli jest ich za dużo to część wyjąć i w razie potrzeby dodać jak już jajka będą ułożone w garnku. Odstawiać na 1-2 godziny. Ja trzymałam 1,5 godziny
4. Jajka wyjąć, przekroić na pół, usunąć żółtka.
5. Z żółtek, majonezu, musztardy i tymianku zrobić jednolitą pastę, najlepiej za pomocą blendera ręcznego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz układać w zagłębieniach po żółtkach. Udekorować ulubionymi kiełkami. Może być też rzodkiewka, szczypiorek, pietruszka.

jajka_rozowe_1a

jajka_rozowe_1i

jajka_rozowe_1d

jajka_rozowe_1e

jajka_rozowe_1h

Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Boce
    27 października 2015 / 20:56

    piękne!

    • Sagar
      2 maja 2016 / 03:15

      łolaboga! jakie piękne jajka, muszę wypróbować tą metodę

  2. Fiora
    21 grudnia 2015 / 06:13

    te jajka wyglądają bajecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.