Owoce pod kruszonką, czyli najprostsze danie świata
Owoce zapiekane pod kruszonką to przepyszna propozycja na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Przepis jest tak prosty, że każdemu musi się udać.
Owoce zapiekane pod kruszonką robię praktycznie cały rok, z jabłkami, gruszkami, śliwkami, ale najbardziej lubię to danie latem. Dlaczego?
Lato do definitywnie czas owoców. Wybór jest ogromny, bo do dyspozycji mamy maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, borówki, porzeczki, agrest, jabłka. Jest to więc najlepszy moment na jedzenie dużych ilości owoców bo te wygrzane w słońcu są po prostu najlepsze (czyt. najsłodsze). Jest ich wtedy tak dużo, ze warto przeznaczyć cześć owoców, zapiec je pod kruszonką i zjeść z gałką lodów waniliowych. Brzmi przepysznie, prawda?
Natomiast zimą doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju mrożonki z owocami jagodowymi, które możemy wykorzystać samodzielnie lub wymieszać ze wspomnianymi wcześniej jabłkami.
Kilka słów o kruszonce do zapiekania owoców
Jak zrobić kruszonkę?
Tradycyjnie kruszonkę robi się z mąki pszennej, cukru i masła. Takie połączenie kojarzy mi się z domowym ciastem i od czasu do czasu miewam na takie ochotę.
W codziennym życiu stawiam na zdrowsze, bardziej odżywcze rozwiązania podczas przygotowywania kruszonki. Mój sposób polega na tym, że płatki owsiane blenduję razem z migdałami, zamiast cukru używam syropu klonowego a zamiast tradycyjnego tłuszczu- oleju kokosowego. Ten ostatni w słodkich daniach sprawdza mi się znakomicie, natomiast zupełnie nie pasuje mi do dań wytrawnych.
Z czym podawać owoce pod kruszonką?
Owoce pod kruszonką świetnie komponują się z odrobiną jogurtu, serka czy słodkiej śmietanki. No i oczywiście z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych, jadnek na te wersję decyduję się tylko latem.
Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką- przepis
Składniki na owoce zapiekane pod kruszonką:
- 2 brzoskwinie
- 2 szklanki drobnych owoców np. malin, jagód, porzeczek, wiśni, czereśni
- 30g migdałów
- 70g płatków owsianych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 duże łyżki syropu klonowego
- 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 serek kremowy naturalny Apetina lub jogurt grecki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić owoce zapiekana pod owsianą kruszonką. Krok po kroku.
- Brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki, a następnie podziel owoce na mniejsze kawałki. Dodaj większość drobnych owoców (zostaw kilka do przybrania gotowego dania). Polej i łyżką syropu klonowego.
- Migdały i płatki owsiane wsyp do blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Dodaj ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, kakao, cynamon, rozpuszczony tłuszcz i wymieszaj. Jeśli konsystencja jest lepka, grudkowata wyłóż ją na owoce i równomiernie rozprowadź. Całość piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach C.
- W międzyczasie połącz serek ze śmietaną i sokiem z cytryny. W wersji fit użyj jogurtu naturalnego.
- Na talerze nakładaj porcje owoców z kruszonką oraz porcje serka. Całość można dodatkowo skropić syropem klonowym.
Smacznego!