Cukinia nadziewana quinoa, fetą i pomidorami

W ostatnim poście  (klik) pisałam, że lato to zdecydowanie czas owoców. Dzisiaj chciałabym sprostować i dodać, że lato to zdecydowanie czas owoców i warzyw!
W upalne dni to owoce i warzywa najlepiej nadają się do zaspokojenia pragnienia i głodu. Dodatek kasz, ziół i przypraw potrafi nadać daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Danie staje się sycące, ale jednocześnie jest lekkie i nie obciąża brzucha. Takie dania to dla mnie kwintesencja lata. Cieszmy się nimi. Doceniajmy ich smak, bo teraz jest najbogatszy.

cukinia_3b

cukinia_3a

Jeśli tak samo jak ja, lubicie nadziewane warzywa, koniecznie sprawdźcie, inne przepisy.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki quinoa
  • 100g sera feta, użyłam Apetiny
  • bazylia- 4-5 listków
  • 1 gałązka oregano
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

cukinia_3c

cukinia_3d

cukinia_3e
Przygotowanie:

  1. Cukinię przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek i natrzeć go solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 Stopni C na ok. 10 minut.
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju.
  3. Quinoa- opłukać i zalać szklanką wody. Gotować do miękkości, quionoa powinna wchłonąć całą wodę. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku.
  4. Ser feta pokruszyć. Zioła posiekać. Dodać do quinoa wraz z cebulą i posiekać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić obydwie połówki cukinii.
  5. Cukinię oraz przecięte na pół pomidory wstawić do piekarnika na ok. 15 min w 180 stopniach C.
  6. Przed podaniem pomidory można dodatkowo oprószyć solą i pieprzem, a cukinię posypać dodatkową porcją fety.

Smacznego!

cukinia_3f

Wpis bierze udział w akcji:
Twoja kuchnia ma to coś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.