W ostatnim poście (klik) pisałam, że lato to zdecydowanie czas owoców. Dzisiaj chciałabym sprostować i dodać, że lato to zdecydowanie czas owoców i warzyw!
W upalne dni to owoce i warzywa najlepiej nadają się do zaspokojenia pragnienia i głodu. Dodatek kasz, ziół i przypraw potrafi nadać daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Danie staje się sycące, ale jednocześnie jest lekkie i nie obciąża brzucha. Takie dania to dla mnie kwintesencja lata. Cieszmy się nimi. Doceniajmy ich smak, bo teraz jest najbogatszy.
Jeśli tak samo jak ja, lubicie nadziewane warzywa, koniecznie sprawdźcie, inne przepisy.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/3 szklanki quinoa
- 100g sera feta, użyłam Apetiny
- bazylia- 4-5 listków
- 1 gałązka oregano
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz

Przygotowanie:
- Cukinię przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek i natrzeć go solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 Stopni C na ok. 10 minut.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju.
- Quinoa- opłukać i zalać szklanką wody. Gotować do miękkości, quionoa powinna wchłonąć całą wodę. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku.
- Ser feta pokruszyć. Zioła posiekać. Dodać do quinoa wraz z cebulą i posiekać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić obydwie połówki cukinii.
- Cukinię oraz przecięte na pół pomidory wstawić do piekarnika na ok. 15 min w 180 stopniach C.
- Przed podaniem pomidory można dodatkowo oprószyć solą i pieprzem, a cukinię posypać dodatkową porcją fety.
Smacznego!