Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Prosty przepis na puszysty omlet ze szparagami, szynką i serem

Omlet to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie. Pasują do niego wszelkie dodatki- zarówno szynka, boczek, łosoś jak i ulubione warzywa. Ja dzisiejszym omletem zamykam sezon na szparagi. Nie martwcie się jednak- z pomidorkami czy cukinią będzie równie pyszny! Albo omlet z samym serem i do tego ulubiona sałatka.

Zrobienie omleta to kwestia 5-10 minut, a o poranku każda minuta się liczy, prawda?

Omlet na śniadanie białkowo-tłuszczowe

Omlet jest świetną propozycją na typowe śniadanie białkowo- tłuszczowe. Ja przez większość życia jadłam tradycyjne śniadania- najczęściej kanapki z wędliną lub serem, naleśniki, owsianki, soki owocowe itp. Okazało się jednak, że taka kombinacja nie jest dla mnie najlepszym wyborem. Dlaczego? Już wyjaśniam.

Śniadania białkowo- tłuszczowe. Kto powinien je jeść?

Jakiś czas temu moja pani dietetyk zaleciła mi przerzucenie się na śniadania białkowo-tłuszczowe. Mają one pomóc mi uregulować gospodarkę cukrowo-insulinową i dłużej niż klasyczne śniadania zapewnić mi uczucie sytości. I tak rzeczywiście jest. Po takim śniadaniu dłużej chodzę syta i spokojnie wytrzymuję do obiadu. Nie burczy mi już w brzuchu po 2 godzinach od śniadania oraz nie jestem ospała zaraz po posiłku. To na plus.

Moje wyniki trochę się poprawiły, niedługo będę robiła kontrolne badania więc się wyjaśni czy jestem na dobrej drodze. Czuję się jednak o niebo lepiej niż jeszcze 3 miesiące temu.

Czy śniadania białkowo-tłuszczowe są dla każdego? Czy moja rodzina też je śniadania białkowo-tłuszczowe?

Moim zdaniem nie ma takiego sposobu odżywiania, który byłby odpowiedni dla każdego, bo każdy z nas jest inny i jego organizm ma inne potrzeby. Nie mniej jednak staram się maksymalnie uprościć sobie życie i większość posiłków spożywamy takich samych. Gotowanie dla każdego domownika osobno to przesada. Jak robię omlety, to wszyscy jedzą omlety z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.

Staram się jednak uwzględnić postulaty dziecka i jeśli ma ochotę na jaglankę z owocami na śniadanie albo owsiankę to ją po prostu robię. W niedzielę smażę górę naleśników bo taki mamy nasz niedzielny rytuał. Coraz częściej łapię się jednak na tym, że zjadam moje śniadanie białkowo- tłuszczowe, a ten niedzielny naleśnik to taka jakby „śniadaniowy deser”.

Czy trudno jest przejść na śniadania białkowo- tłuszczowe?

Śniadania białkowo- tłuszczowe początkowo były dla mnie trudne z tego względu, ze były z tzw. „grubej rury”. Wszystko to, co zazwyczaj jadłam na śniadanie zostało przerzucone na kolację, a to co jadłam na kolacje powędrowało do śniadaniowego menu. I początkowo miałam wrażenie, że jem 2 obiady dziennie- na śniadanie i na obiad. Z czasem jednak się przyzwyczaiłam, a widoczne korzyści w postaci lepszego samopoczucia były dodatkowym motywatorem.

Składniki na omlet ze szparagami, szynką i serem

  • 2 jajka
  • 3-4 szparagi
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sezonowe, ulubione zioła- u mnie: tymianek, oregano i szczypiorek

Jak zrobić puszysty omlet ze szparagami, szynką i serem? Przepis krok po kroku

  1. Szparagi pokrój wzdłuż na cienkie paseczki.
  2. Jajka ubij ze szczypta doli na puszystą pianę, a potem dodaj śmietanę i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej masło, wyłóż szparagi i chwilę podsmaż. Rozłóż je w miarę na płasko, a potem wylej masę jajeczną. Kiedy brzegi omleta zaczną się ścinać, posyp połową parmezanu, połóż szynkę parmeńską, a potem złóż omleta na pół. Kiedy masa się zetnie, przełóż omleta na talerz, posyp parmezanem i ziołami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *