Dobre rzeczy często powstają przypadkiem, tak przy okazji. To chwilowa wena, która podpowiada „nie marnuj jedzenia, nie wyrzucaj, weź coś z tym zrób”. Tak było i tym razem, kiedy po zrobieniu sernika truskawkowego zostało mi ok. 1/3 szklanki serka ricotta i 1/2 szklanki jogurtu greckiego. Wymieszałam ze sobą te dwa składniki, dosłodziłam i dodałam zblendowane na puszystą masę mango. I wiecie co? Z tej resztkowej kombinacji powstały naprawdę dobre lody!
Z podanych niżej proporcji wyszło mi 8 lodów, takich niezbyt dużych.
Składniki:
- 1 mango
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki sera ricotta- jeśli nie masz użyj samego jogurtu greckiego; niepełną szklankę
- Cukier/ ksylitol, inne słodzidło
Przygotowanie:
- Mango zblenduj na gładki mus i wymieszaj z sokiem z cytryny
- Jogurt zblenduj razem z serkiem ricotta. Dosłódź do smaku. Ma smakować
- Do foremek do lodów wkładaj porcję musu owocowego na zmianę z serkiem. Mają powstać biało- żółte maziaje. Jeśli jednak nie chce Ci się tak bawić możesz całość wymieszać w jednym naczyniu i też będzie dobre.
- Wstawić do zamrażalnika
Smacznego!