Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 10 Wrz 2018 w DESERY | 6 komentarze

Figi pieczone z miodem, malinami i migdałami

“Jadłam takie desery w Bułgarii! Pyyyyszne!”- napisała moja siostra na fecebooku, jak tylko opublikowałam zdjęcie z tym deserem. Dla mnie cała kuchnia bałkańska jest po prostu wspaniała. Nieustannie zachwycam się tym jak proste połączenia składników dają tak fantastyczne efekty.

Figi najczęściej jem na słodko, w ciastach lub deserach jak ten dzisiejszy. Lubię połączenie słodkich owoców i neutralnego, naturalnego jogurtu. Odkąd sama mieszam dowolne owoce z jogurtem, to nie jestem w stanie jeść już sklepowych jogurtów owocowych. Ani serków homogenizowanych. Serio. Domowe najlepsze!

 

 

Składniki:

  • 6 fig
  • 2 łyżki migdałów, posiekanych
  • 1 szklanka malin
  • 3-4 łyżeczki miodu jasnego, płynnego np. wielokwiatowego
  • jogurt naturalny- 1 duże opakowanie

Przygotowanie:

  1. Figi umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Dodać maliny, zachowując kilka do dekoracji. Całość polać miodem i posypać migdałami.
  2. Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 15-20 minut lub do czasu aż figi będą miękkie i gorące.
  3. Do miseczek nałożyć porcje jogurtu, dodać 2-3 kawałki fig, kilka malin, całość skropić miodem i migdałami wyjętymi z dna naczynia do zapiekania.

Smacznego!

 

 

Komentarze

6 komentarzy

  1. Czy w punkcie 3 ma byc porcja miodu czy jogurtu? Wygląda pysznie i zdrowo 🙂 będzie robione 😛

    • jogurtu :) już poprawiłam w opisie, dziękuję za zwrócenie uwagi

  2. Uwielbiam figi, więc koniecznie muszę spróbować tego przepisu!

    • i daj znać jak wyszedł deserek :) i czy smakował?

    • dziękuję :) ja w sumie figi polubiłam niedawno, więc u mnie to świeża miłość

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...