Galette to taka rustykalna tarta, pieczona bez formy. Sam termin wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaskie, chrupiące ciasto. Galette jest bardzo szybkie w
przygotowaniu, na rozwałkowany placek wykłada się dowolne owoce, a brzegi delikatnie zawija.
Dzisiejsze ciasto posmarowałam serkiem mascarpone słodzonym miodem aby troszeczkę zrównoważyć kwaskowaty smak porzeczek. Galette z porzeczkami najlepiej podawać z lodami, bitą śmietaną lub chociażby oprószone cukrem pudrem. Ilość owoców dodanych do ciasta to absolutna kwestia gustu. Ja akurat lubię kwaskowaty smak porzeczek, dlatego dałam ich więcej, ale Wy możecie dodać ich wg uznania lub po prostu wymieszać ze sobą różne rodzaje owoców.
Jeśli do galette zostaną użyte same porzeczki, po wyjęciu z piekarnika ciasto należy na troszkę odstawić. Podczas pieczenia z porzeczek wycieka sok, który gęstnieje w trakcie stygnięcia ciasta. O kruchy spód nie musicie się martwić- dodatek zmielonych migdałów sprawia, że ciasto nie nasiąka sokiem.
Składniki:
Ciasto:
220g mąki
100g margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka zmielonych migdałów
szczypta soli
Zamiast margaryny można użyć masła. Jeśli ciasto będzie za suche to należy dodać 2-3 łyżki zimnej wody (dodawać po jednej łyżce, na wyczucie)
Masa serowa:
100g serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo: porzeczki czerwone, białe i czarne
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść zwarte, jednolite ciasto. Uformować z niego placek i wstawić do lodówki na ok. 30min.
2. Serek mascarpone połączyć z miodem i cukrem na jednolitą masę. Porzeczki dokładnie umyć i obrać z gałązek.
3. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na grubość ok. 3mm. środek ciasta posmarować serkiem, a na wierzch wyłożyć porzeczki. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!
Witam 🙂 Wspaniałe ciasto, zapraszam do udziału w konkursie: https://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
o ja cię kręcę! chcę to zjeść!
już niedługo sezon porzeczkowy!