Ciasto z borówkami

Uniwersalny przepis na ciasto z letnimi owocami. Z jagodami, malinami, porzeczkami, borówkami, wiśniami czy śliwkami albo ze wszystkim na raz. Ciasto jest dosyć niskie, ale proporcja owoców do ciasta jest wręcz idealna. W przepisie używam kwadratowej tortownicy o wym. 24 x 24cm. Jeśli planujecie zrobić ciasto w zwykłej, większej blaszce, po prostu podwójcie ilość składników.
W zasadzie planowałam dzisiaj zrobić placek ze śliwkami i kiedy masa na ciasto była gotowa okazało się, że nie mam ani jednej śliwki! A jeszcze wczoraj wieczorem było ich mnóstwo. Ktoś (=mąż) wyniósł cały worek śliwek do pracy. W lodówce został tylko rabarbar i borówki. Małe kuleczki zwyciężyły! Ja i Najdzielniejszy Pomocnik uwielbiamy je układać na cieście. Godząc się na pomoc Najdzielniejszego Pomocnika muszę mieć trochę więcej borówek niż w przepisie. Część z nich zostanie pożarta, część się „zgubi” a część tych zgub zostanie entuzjastycznie rozdeptana. No moje stanowcze przypomnienie „Borówki są do jedzenia” usłyszę tylko: „Miś dep dep”, czyli, że to Pan Miś je podeptał. Achaaaa… Nie wiem jak u Was, ale nam się bardzo psotny Misiek trafił!

ciasto_borowkowe_1a
ciasto_borowkowe_1d

Składniki:
1/2 kostki masła
2 jajka
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przybrania: 1 opakowanie borówek
cukier puder do posypania

ciasto_borowkowe_1b

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto umieścić w robocie kuchennym i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto jest dosyć kleiste. Przełożyć do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i rozprowadzić za pomocą szpatułki. Ciasto trochę urośnie w trakcie pieczenia. Udekorować owocami, lekko wciskając je w ciasto..
2. Piec w 180 stopniach C. przez ok. 30min, do zezłocenia. Sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków czy ciasto jest dobrze upieczone w środku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto_borowkowe_1e
ciasto_borowkowe_1f

Udostępnij:

Komentarzy: 4

  1. 17 sierpnia 2014 / 01:15

    No co za Miś nieznośny! Ale co zrobić… 😉
    Ciacho wygląda wspaniale 🙂

    • Kinga
      18 sierpnia 2014 / 22:48

      no urwanie głowy mam z tym Misiem:)

  2. Aneta
    20 sierpnia 2014 / 21:01

    Kinga,
    nawet nie wiesz jaką nam sprawiłaś przyjemność tym przepisem. Już dwa razy z Alą piekłyśmy to ciastko. 🙂

    • Kinga
      20 sierpnia 2014 / 21:09

      Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu:) Ja też je bardzo lubię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.