Jeść sezonowo to chyba najlepsze rozwiązanie dla naszego organizmu. Właśnie jest sezon na bób, więc warto urozmaicić nim codzienne menu. Większość ludzi ogranicza się do jedzenia bobu ugotowanego w osolonej wodzie. Wyjadanie go prosto ze skórek ma swój urok i ewidentnie kojarzy mi się z dzieciństwem, ale od jakiegoś czasu bób pojawia się u nas w domu w zupełnie innych odsłonach. Robię z niego pasty kanapkowe, placki, dodaję do innych warzyw duszonych na patelni lub do zupy. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na placki z bobu i białego sera. Koniecznie z sosem tzatziki! Mąż eksperymentował także z sosem chrzanowym, ale mi bardziej smakował w greckim towarzystwie.
Składniki:
Placki z bobu i białego sera:
600g ugotowanego i obranego bobu (niecały woreczek)
150g sera twarogowego półtłustego
85g sera feta
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu
sól, młotkowany pieprz z kolendrą (do smaku)
Sos tzatziki:
szklanka jogurtu greckiego
2 ogórki gruntowe
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy extra virgin
niepełna łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Placki:
1. Do ugotowanego, obranego bobu dodać ser twarogowy, fetę i pokrojoną w kostkę cebulę. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę, a następnie doprawić solą i pieprzem z kolendrą do smaku ( u mnie ok. 2 szczypty). Wsypać posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Do masy dodać jajko i obydwie mąki. Dokładnie wymieszać.
2. Z pomocą łyżki nabierać ciasto i wykładać na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Przy nakładaniu i formowaniu placków pomagać sobie drugą łyżką/ łopatką, bo ciasto jest dosyć gęste. Smażyć z dwóch stron na złoto.
Sos tzatziki:
1. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zaczekać chwilę aż puszczą sok, a następnie odcisnać z soku.
2. W miseczce umieścić jogurt. Dodać ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Super pomysł na bób, placuszki te musiały być przepyszne