Letnie kolacje mają swój niepowtarzalny urok. Z przyjemnością jemy je na dworze, rozstawiając stół w ogródku lub na tarasie. Cieszymy się swoją obecnością, rozmawiamy, delektujemy promieniami zachodzącego słońca.
Letnie kolacje to docenienie prostoty, smak i aromat świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw obroni się sam. W prostocie siła! Wybrane dla Was przepisy są szybkie, łatwe do przygotowania i z dostępnych pod ręką składników.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
garść pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki parmezanu
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1 łyżka prażonych nasion słonecznika lub orzeszków piniowych
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidorki upiec w piekarniku z temp. 180 stopni aż popęka im skórka
2. Za pomocą spiralizera pokroić cukinię. Jeśli nie masz takiego urządzenia możesz po prostu pokroić cukinię w plasterki.
3. W małej miseczce połączyć ze sobą żółtka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodać parmezan.
4. Na odrobinie oliwy krótko podsmażyć cukinię, dodać sos i mieszać aż odrobinę zgęstnieje.
5. Przełożyć na talerz i dodać pomidorki koktajlowe. Całość oprószyć prażonym ziarnem słonecznika lub orzeszkami piniowymi.