Nigella Lawson to jedna z moich kulinarnych idolek! Lubię patrzeć jak gotuje, bo sprawia jej to czystą radość. Uśmiecha się do jedzenia, co więcej- czasami nawet do niego gada! Z równie wielką przyjemnością Nigella przyjmujmuje gości. Podoba mi się ta radość i enegria wspólnych spotkań i wspólnych posiłków. Jedzenie posiłków
przygotowywanych z pasją w uroczym towarzystwie to cudowna sprawa. W takiej atmosferze można się cudownie zrelaksować, pośmiać i zapomnieć o codziennych sprawach. Czasem warto skupić się na naszym tu i teraz, naładować życiodajne baterie, nawet jeśli nasze tu i teraz to 5 minut z pysznym jagodowym deserem. Zapraszam serdecznie po przepis!
Dzisiejszy przepis wzorowany jest na przepisie Nigelli na truskawkowy Eton Mess. Zobaczcie tylko jak go przygotowuje:
Składniki:
2 szklanki jagód
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmietanki 30 %
4 duże bezy + 2 łyżki bezowych okruszków do przybrania
kilka listków mięty
Przygotowanie:
1. Jagody umyć i osuszyć.
2. Śmietankę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać. Krusząc bezy zostawiajmy mniejsze i większe kawałeczki, aby w bitej śmietanie wyczuwalna była ich tekstura. W przeciwieństwie do Eton Mess z truskawkami, nie mieszam połowy owoców z kremem, bo jagody bardzo szybko go przebarwiają na fioletowo, a mi zależy na zachowaniu różnorodnych kolorów deseru.
3. Do szklanek/ pucharków nakładać poracjami bitą śmietanę i jagody. Udekorować listkami mięty. Można dodatkowo oprószyć pokruszoną bezą.
Smacznego!
Jeden z moich ulubionych deserów 🙂 BTW – piękne łyżeczki 🙂
Pyszne!