Małe, kruche ciasteczka, które pokochają zarówno dzieci jak i dorośli. Pachną i smakują wyśmienicie, a szybki czas przygotowania to ich dodatkowa zaleta.
Inspirację dla tego przepisu stanowiły te ciasteczka, ale musiałam je odpowiednio zmodyfikować pod potrzeby mojej córeczki.
Zatem przedstawiam ciasteczka ryżowe w wersji bezmlecznej, w towarzystwie domowej konfitury śliwkowej.
Składniki
Ciasteczka:
1 opakowanie kleiku ryżowego
3 jajka
200g oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (domowej roboty)
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Konfitura:
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki cynamonu
2 goździki (ubite w moździerzu)
kilka kropel soku z cytryny
syrop z agawy (do smaku)
Opis przygotowania:
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej połączyć z roztrzepanymi jajkami. Dodać wszystkie sypkie składniki i połączyć w jednolitą masę. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 minut, najlepiej do lodówki. W tym czasie kleik wchłonie wodę, spęcznieje- i całość będzie bardziej plastyczna.
Przygotować nadzienie. Powidła połączyć ze skórką pomarańczową kandyzowaną, cynamonem, gożdzikami i sokiem z cytryny. Dosłodzić syropem z agawy.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie na konfiturę. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nałożyć porcję powideł.
W trakcie pieczenia ciasteczka zwiększają objętość więc należy im dać po ok. 2 cm odstępu.
Wstawiać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni przez ok. 15min, do zrumieniemia ciasteczek.
Wyglądają apetycznie!