Bułeczki na zakwasie, wypiekane z razowej mąki żytniej to propozycja dla osób lubiących konkretnie pieczywo, którym szybko można się najeść. Chrupiąca skórka i stosunkowo miękkie wnętrze (jak na pieczywo razowe) to doskonała propozycja śniadaniowa lub kolacyjna. Do tego świeże masło, kilka jajek ugotowanych na twardo, dżem i posiłek gotowy.
Składniki:
– zakwas chlebowy (ja użyłam w proszku)
– jedno opakowanie suchych drożdży
– 0,9kg mąki żytniej razowej
– 1 czubata łyżeczka soli
– ok. 600ml wody
Składniki dokładnie wymieszać. Wodę dodawać stopniowo do uzyskania zwartej, formowalnej masy chlebowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 porcji i formować nieduże bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na napuszenia.
Piec w temp. 200 ºC przez około 35-40 minut, do lekkiego zezłocenia bułeczek. Wystudzić na kratce.