Są takie poranki, kiedy staję przed otwartą lodówką i zupełnie nie mogę się zdecydować co zjeść na śniadanie. Ma być szybko i smacznie…co by tu wybrać?
W takich chwilach zazwyczaj pada na jajka, a w przypływie kulinarnej finezji na zapiekane jajka wg Julii Child (inspiracja Francuskim Szefem Kuchni).
Połączenie jajek z kwaśną śmietaną i ulubionymi dodatkami sprawia, że śniadanie jest nieziemsko pyszne, a forma przyrządzenia sprawia, że nawet osoby jajko-oporne chętnie próbują tej wersji.
Składniki na pojedyńczą porcję:
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1 jajko
– sól i pieprz
– szczypiorek do posypania
– masło do posmarowania kokilki
Jak wykonać:
1. Kokilki wysmarować masłem i wstawić do żaroodpornego naczynia/ blaszki do pieczenia.
2. Blaszkę napełnić gorągą wodą na wysokość ok. 2cm i postawić na gazie.
3. Do każdej kokilki dodać łyżkę śmietany i wbić jajko. Jak tylko jajko od spodu zacznie się ścinać, dodać drugą łyżkę śmietany, przyprawy i posypać szczypiorkiem.
4. Foremkę z kokilkami wstawić do piekarnika na ok. 5-7 minut. Wyjąć jak tylko powierzchnia jajek się zetnie. Tutaj procedura jak w przypadku jajek gotowanych-
kto lubi płynne żółtko wyciąga wcześniej, a kto preferuje mocno ścięte później. Jajka wyjmuję jeszcze drżące, wtedy żółtko jest jeszcze płynne.
Smacznego!