Uwielbiam niespodzianki, dlatego jak tylko dowiedziałam się, że powstał box subskrybcyjny z jedzeniem- Cud Miód Box, od razu się zapisałam. W pierwszej przesyłce dostałam m.in. Luks Pomadę, Chatni- Ostry zielony pomidor. Zupełnie nie mogłam się zdecydować do czego ją użyć, do sosu, do zapiekanki, do pieczonego mięsa, a może do serów, a do tego jakieś dobre wino… ja myślałam, a pomada stała. Tymczasem pomadę znalazł mąż i uznał, że do kanapek się nada. Moją pierwszą reakcją było wielkie, rozpaczliwe: Nieeee. Pierwotne plany podupadły, pozostało pół słoiczka pomidorów. Takim sposobem do dzisiejszej zapiekanki zużywany drugą połowę pomidorów. Jeśli wasz chutni nie padł ofiarą skrytożerczego podjadania to możecie dodać go więcej:)
Składniki:
2 cukinie
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
seler naciowy- ok. 10cm
1/4 czerwonej papryki
2 suszone pomidory z oliwy + 2 łyżki oliwy z pomidorów
1/2 słoika Luks Pomada- chatni, ostry zielony pomidor
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
Parmezan do posypania upieczonych cukini.
Pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
1. Umyte cukinie przeciąć na pół wzdłuż i wydrążyć środek.
2. Seler pokroić w talarki, paprykę i suszone pomidory w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać kaszę i oliwę ze słoika z suszonymi pomidorami. Podsmażyć, następnie dodać
odrobinę wody i jeszcze chwilę poddusić. Dodać chatni, posiekaną natkę pietruszki, dodać sól i pieprz do smaku.
3. Nafaszerować cukinie farszem i układać na blaszce.
4. Piec w temp. 220°C przez ok 20min, sprawdzać widelcem czy cukinia jest już miękka.
5. Przed podaniem oprószyć parmezanem. Serwować z pomidorkami koktajlowymi lub surówką.
Smacznego!
Inne przepisy na cukinie: wegetariańska tutaj i mięsna tutaj.