Cukinie faszerowane kaszą bulgur zapieczone pod mozzarellą

Cukinie na działce oszalały! Rosną w takim tempie, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść. I tak obcinamy małe cukinie max 20-25cm, nie pozwalając im zamienić się w cukinie giganty, które w moim mniemaniu są mniej smaczne (grubsza skóra, więcej nasion w środku). Cukinie zjadamy my, nasza rodzina i przyjaciele obdarowywani warzywami pod każdym pretekstem. Cukinie gotujemy, smażymy, zapiekamy w najróżniejszych konfiguracjach.
Dzisiejszy obiad to połączenie cukinii, kaszy bulgur, zielonego groszku, cebuli i grubej warstwy mozzarelli. Do tego sos pomidorowy doprawiony bazylią. Danie proste w przygotowaniu, ale sycące i pyszne. Nadzienie do cukinii może być dowolne. Kaszę bulgur można zamienić na np. jaglaną, jęczmienną, ryż; można dodać też posiekaną paprykę lub mięso. Na taką cukinię skusiła się dzisiaj Natalia. Co prawda jadła samą cukinię + warzywa i stwierdziła, że sera nie lubi. To dosyć zaskakujące, bo w zeszłym tygodniu wyjadła sam ser i farsz twierdząc, że cukinii to ona nie lubi. Jak widać nawet trzylatka, jak na kobietę przystało, jest wyjątkowo zmienna.

cukinia_2a

cukinia_2b

Składniki:
3 cukinie (do 25cm)
3 szklanki kaszy bulgur (ugotowanej)
2/3 szklanka zielonego groszku (wyłuskanego)
1 duża cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
30dag mozzarelli
sól, świeżo zmielony pieprz

Sos:
5-6 dużych pomidorów malinowych
3-4 ząbki czosnku
2 gałązki bazylii
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Ułożyć na blaszce cienko posmarowanej oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopn C. na ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
2. Pomidory przekroić na pół i ułożyć na blaszce cienko posmarowanej oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pomidory. Całość można dodatkowo skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec aż porządnie zmiękną, ok. 35-45 minut. Sprawdzić widelcem, ma gładko się wbić, jak w masełko. Upieczone pomidory przełożyć do blendera, dodać bazylię, sól i pieprz, a następnie zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
3. Cebulę posiekać, wraz z zielonym groszkiem przełożyć ją na patelnię i podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, dodać kaszę bulgur i jeszcze chwilę podsmażać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Ostudzić.
4. Do dużego naczynia do zapiekania (lub kilku mniejszych) przelać sos pomidorowy. Na sosie układać nafaszerowane cukinie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na ok. 15 minut. Następnie wyjąć blaszkę z cukiniami i obficie posypać warzywa startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika i piec aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Smacznego!

cukinia_2d

cukinia_2e

cukinia_2c

A jeśli macie ochotę na cukinie faszerowane mięsem, kliknijcie tutaj lub inną wersję wegetariańską, kliknijcie tutaj.

Komentarzy: 6

  1. Dorota
    19 sierpnia 2015 / 12:24

    Pychota, ja dodałam mięso mielone, reszta jak w przepisie

    • Kinga
      20 sierpnia 2015 / 21:22

      z mięsem też lubię 🙂

  2. Timothy
    10 listopada 2015 / 04:01

    To jest to czego szukałem, dzięki!

    • Kinga
      10 listopada 2015 / 20:51

      proszę bardzo 🙂

  3. Milena
    4 grudnia 2015 / 14:04

    Musze koniecznie spróbować w najbliższej przyszłości 🙂

    • Kinga
      4 grudnia 2015 / 22:13

      korzystam z okazji i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *