Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 4 Kwi 2014 w PIECZYWO | 17 komentarze

Wypiekanie na śniadanie: Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread)

Chleb tygrysi, to chleb o wyjątkowo chrupiącej skórce, która skrywa puszyste, delikatne wnętrze. Chleb posiada charakterystyczne łaty, które mają przypominać umaszczenie tygrysa. Mój chleb popękał dosyć frywolnie i powstał wzór podobny do pantery lub żyrafy. Wzór na chlebie powstaje dzięki posmarowaniu go specjalnie przygotowanym ciastem na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia ciasto ryżowe pęka i powstają charakterystyczne łatki.
Dzisiejszy chleb to kolejny wypiek w ramach cyklu- Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z bloga Bereniki.

chleb_tygrysi_1a
Tygrysi chleb (Dutch Crunch Bread)- cytuję za autorką:

Zaczyn:
90 g mąki
55 g wody
7 g suchych droższy
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli

Na chleb:
zaczyn
450-500 g mąki ( u mnie chlebowa typ 650)
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

Polewa skorupka:
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
120 g mąki ryżowej (białej lub brązowej, jeśli domowa ze zmielonego ryżu to dodać jeszcze 1/2 szklanki)

chleb_tygrysi_1c

Przygotowanie:
W misce drożdże zalać wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut aż na powierzchni mieszanki pojawią się bańki lub piana. Dodać pozostałe składniki na zaczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Autorka sugeruje potem włożyć do woreczka i odłożyć na noc do lodówki ale ja robiłam chleb od razu.

Zaczyn włożyć do misy, dodać wodę, mleko i cukier. Włączyć mikser najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego. Następnie dodać olej, sól i stopniowo dosypywać mąkę. Całość zagniatać na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Mąki dosypywać tyle aż ciasto zacznie odchodzić od boków miski. Jeśli się jeszcze mocno klei podsypać mąką. Następnie wyłożyć na lekko posypanej mąką powierzchnię i ugniatać przez około 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli potrzeba dodać jeszcze mąki. Ciasto jest dobre jeśli gładko odchodzi od ręki i się nie klei. Uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu, wyjąć na lekko posypaną mąką powierzchnie i odgazować, czyli delikatnie zagnieść kilka razy aby z ciasta uszło powietrze jakie wytwarza się przy wzroście ciasta. Uformować kule i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania chleba, albo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę.
Polewa: Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać trzepaczką. Konsystencja powinna być lekko gęsta, coś na miarę gęstej śmietany albo wapna nadająca się do smarowania, ale nie zbyt rzadka. Nie powinna ściekać z chleba. Dodać więcej wody lub mąki ryżowej w razie potrzeby. Większość przepisów karze użyć 1 szkl .wody i 1 i 1/2 szklankę mąki ale jak tak zrobiłam kilka dni wcześniej przy bułkach to mi polewa wyszła zbyt rzadka i spływała, dlatego zasugerowałam się zmniejszonymi proporcjami autorki. Polewę odstawić na 15 minut zanim posmarujemy nią chleb.

Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą. Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.
Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50-60 minut (jeśli ma się kamień można na go wykorzystać). Na dno piekarnika włożyć miseczkę z zimną wodą, dzięki czemu chleb będzie chrupiący.
Gotowy wyjąć i ostudzić całkowicie na kratce przed jedzeniem.
Jeśli nie macie gotowej mąki ryżowej, można wykonać ją domowym sposobem. Wystarczy odpowiednią ilość ryżu (dowolnego rodzaju, z wyjątkiem ryżu parboiled) zmielić do momentu uzyskania proszku, następnie odsiać ewentualne niezmielone kawałki.”

W kadrze oczywiście rączka Natalii i nie kto inny- Lego- Tygrys! Nawet pasuje do konwencji:)
chleb_tygrysi_1d

Razem ze mną tygrysi chleb upiekli:
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka
Małgosia ze Smaki Alzacji
Paweł z Chleby.info
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Iza ze Smaczna Pyza
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Monika z Matka Wariatka
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Piotr z Każdy może gotować
Paulina z Buszująca w Kuchni
Anna z Teatr Gotowania
Kasia z Baby do garów! 
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it

chleb_tygrysi_1b

Komentarze

17 komentarzy

  1. Piękny :) ja właśnie biorę się za wyrabianie :D

    • widziałam upieczony, piękny okaz:)

    • dziękuję:)

  2. Często widziałam takie bułeczki, chleba jeszcze nigdy… Wygląda wspaniale :)

    • dziękuję:) spróbuj upiec, to naprawdę łatwy chleb

  3. Piękny chlebuś tygryska.
    Słysze jak chrupie mu skórka. Dzieki Kinia za wspólny czas przy pieczeniu :-)

    • oj, chrupie! również dziękuję i do następnego spotkania

    • dziękuję:)

  4. Piękny „tygrysek” ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    • dziękuję, do następnego spotkania!

    • ja również dziękuję:)

  5. wygląda jak żółw:)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...