Dzisiejszym wpisem chciałabym przedstawiać Wam jeden ze smaków mojego regionu, a mianowicie kruche rogaliki nadziewane masą z orzechów i płatków róż. Wypiek ten znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych i jest to sztandarowy produkt gminy Końskowola, która jest lokalnym zagłębiem różanym. Tradycyjnie do rogalików używane są płatki róży pomarszczonej (fałdzistolistnej), które są ucierane z cukrem.
Jednak jak to bywa w przypadku tego typu wypieków, każdy dom ma swoje zwyczaje i wprowadza takie modyfikacje, które smakowo pasują wszystkim domownikom. Ja używam gotowej konfitury z płatków róż, np. takiej. Dzisiaj wyjątkowo użyłam oleju kokosowego (miałam za mało masła w domu), ale efekt był naprawdę świetny i chyba kolejnym razem spróbuję zwiększyć jego proporcję. Dodatkowo rogaliki oprószam zwykłym cukrem pudrem, a nie różanym.
Rogaliki są kruche i delikatne. Róża jest tylko delikatnym akcentem urozmaicającym smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do rogalików zaparzcie herbatkę albo kawkę. Wspaniale razem smakują.
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej
250g masła
100g oleju kokosowego
2 jajka
2 żółtka
3 czubate łyżki tłustej śmietany (22%)
2 łyżki cukru waniliowego
Nadzienie:
250g orzechów włoskich
150g konfitury z płatków róż
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Do misy robota kuchennego dodać masło, olej kokosowy i mąkę, a następnie rozetrzeć na drobne okruszki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić na noc do lodówki.
2. Przygotować masę orzechowo- różaną. Orzechy zblendować albo bardzo drobno posiekać. Dodać konfiturę z róży, w takiej ilości aż masa stanie się zwarta i łatwa do formowania.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 porcje. Jedną włożyć do lodówki, a drugą porcję rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy- ciasto formować w prostokąt o grubości 3-5mm. Zbędne kawałki ciasta odciąć i dodać do porcji trzymanej w lodówce. Następnie ciasto pociąć nożem w pasy o szerokości ok. 10cm i wyciąć z niego trójkąty. Trójkątów wyciąć jak najwięcej, mają się stykać bokami, a podstawy na przemian- raz na górze, raz na dole. Na każdym trójkącie układać porcję nadzienia- dużą kulkę i zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Brzegi zawinąć do środka tworząc kształt rogalika. Piec w temperaturze 110 stopni C. przez 15-20 minut lub do zrumienienia.
4. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.
Uwagi: Ciasto zawiera dużo masła i oleju kokosowego więc w temperaturze pokojowej i przy kontakcie z dłońmi szybko rzednie dlatego pozostałe ciasto należy trzymac w lodówce. Wszystkie elementy, które odcinamy wkładamy do lodówki- wykorzystamy je do zrobienia następnych rogalików. Nadzienia jest dużo więc rogaliki powinny być porządnie nim napełnione.
Z przepisu wyszło mi ok. 70 małych rogalików.
Smacznego!
Tnąc pasy ciasta na trójkąty robię to jak na zdjęciu powyżej, trójkąty trochę rozsunęłam, żeby lepiej zobrazować ideę. Nie muszą być identyczne, wystarczą w miarę podobne 🙂
Ciekawie muszą z dodatkiem róży smakować 🙂
to delikatny posmak, ale przyjemny 🙂