Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 12 Wrz 2015 w PIECZYWO, ŚNIADANIA | 11 komentarze

Wypiekanie na śniadanie: Chleb na owsiance

Przyznam się szczerze, że przez całe lato nie upiekłam ani jednego chleba pomimo tego, że uwielbiam piec. Przyczyna jest prosta, chociaż może to tylko wymówka- było po prostu za gorąco na wypiekanie chleba, dla którego zazwyczaj potrzeba ekstremalnie rozgrzać piekarnik. W związku z powyższym przez całe lato kupowaliśmy pieczywo u naszego sprawdzonego chlebowego dealera. Jednak wszystko co dobre, nawet to najlepsze, po jakimś czasie się po prostu nudzi. I tutaj jak z nieba spadła reaktywacja wspólnego blogerskiego wypiekania. Na pierwszy rzut po długiej wakacyjnej przerwie padło na chleb na owsiance. Przepis jest banalnie prosty: zalać płatki wodą, dodać parę dodatków, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia, a potem wstawić do piekarnika. Bułka z masłem, tzn. chleb z masłem. Chleb jest wspaniały! Puszysty, delikatny, dobrze pasuje zarówno do wytrawnych jak i słodkich dodatków. W kategorii chlebów drożdżowych daję mu 10/10 punktów.
Przepis pochodzi z bloga Agnieszki: Kuchnia nad Atlantykiem, który w całości cytuję za autorką.

chleb_owsianka_1c

chleb_owsianka_1b

Chleb na owsiance

2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm

Składniki:

500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych

masło i owsiane otręby do wysypania foremek

Wykonanie:
1. Mąkę mieszamy z drożdżami.
2. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
3. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
4. Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 – 60 min.

Smacznego!

chleb_owsianka_1a

Chlebek upiekłam razem z : DorotąAgnieszkąAgąAlinąJoannąBożenąDanutąWiosenkąMartąKasiąUrszuląMająPaulinąAgnieszkąMarzenką, Martą, Basią i Julką

Komentarze

11 komentarzy

    • również dziękuję za wspólne wypiekanie :)

  1. Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka.

    • ja także dziękuję :)

  2. Cudny bochen a jaki jest pyszny, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    • dziękuję! Ja Tobie też dziękuję za wspólny czas przy piekarniku, do następnego razu :)

  3. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    • to prawda- chlebki były pyszne! Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    • Wspaniały wypiek:-)

      • dziękuję :)

  4. Wspaniały chleb, na pewno jeszcze nie raz go upieczemy. Miło było razem piec :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...