Dla głodnego: Kanapka z bekonem i sosem musztardowo-kaparowym

Męska kanapka? Nic podobnego! To jest moja kanapka!
Uwielbienie do kanapek z dużą ilością bekonu zostało mi chyba z Anglii. Chociaż o typowych brytyjskich śniadaniach już dawno zapomniałam, to od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na wypasioną kanapkę, z doskonale wysmażonym bekonem. I ma być go dużo! Może być i tłusto, bo ja bekonu do takich kanapek nie osuszam papierowymi ręczniczkami, ale to przecież kwestia gustu.

kanapka_bekon_1a
Składniki na 1 kanapkę:
1 bułka
4 długie plastry bekonu
warzywa według preferencji; dzisiaj u mnie: sałata, ogórek, cebula

Sos:
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki posiekanego kopru
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Plastry bekonu ułożyć na patelni i usmażyć. Nie trzeba dodawać tłuszczu, sam wysmaży się z bekonu.
2. Składniki na sos utrzeć blenderem lub w moździerzu- głównie chodzi o rozdrobnienie kaparów.
3. Przekrojoną bułkę posmarować sosem, włożyć do środka usmażony bekoni ulubione warzywa.

Smacznego!

kanapka_bekon_1b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.