Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 11 Lip 2014 w PIECZYWO, ŚNIADANIA | 4 komentarze

Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta

Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe na śmietance 30%. Nie to, żeby przepis tego wymagał, po prostu moje mleko od szczęśliwej krowy postanowiło zamienić się w śmietanę (w przeciwieństwie do sklepowego, które stoi i stoi i po tygodniu, a nawet dwóch zachowuje się jak świeże). Przez cały proces wyrastania i pieczenia sprawdzałam czy oby ciasto dobrze rośnie i czy w miarę normalnie się piecze. Wyszło extra! Bardzo delikatne bułeczki, dobrze wyrośnięte, idealnie zrumienione, a do tego pyszne serowe nadzienie. Takie bułeczki są wręcz stworzone na śniadanie albo jako dodatek do letnich zup np. do chłodników. A, zapomniałabym wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy- pachną nieziemsko, tak pięknie, że masz ochotę jeść jeszcze gorące, nie zważając na to, że parzysz sobie palce:)

Tiropsomo_1b
Tiropsomo
4 sztuki
przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków. Cytuję w całości za autorką.

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka (ja dałam śmietankę 30%)

topione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem (ja dałam 200g)

do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu

Tiropsomo_1a

1. Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na długi, prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
3. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośniete ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

Razem ze mną w ramach akcji: Wypiekanie na śniadanie,  bułeczki przygotowali:
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Moje Małe Czarowanie
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Blue Hipopotam
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji 
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Ewelina z bloga Stylowa Kuchnia
Magda z bloga Moja kulinarna przygoda
Monika z bloga Matka Wariatka
Magdalena z bloga Zielenina
Gocha z bloga Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie – I lovit it.
Marghe z bloga Po prostu Marghe
Ewa zdjęcie na FB 

Komentarze

4 komentarze

  1. Wyglądaja znakomicie. Kinga dziękuje za wspólny czas :-)

  2. Pięknie wypieczone. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  3. Pysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie..

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...