Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 25 Cze 2014 w DESERY, WEGETARIAŃSKIE | 2 komentarze

Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami

Jagody! Nareszcie! Uwielbiam wszystko co jagodowe- lody, ciastka, bułki, jogurty, pierogi… Te maleńkie owoce są pyszne, a zarazem niezwykle urokliwe. Fakt faktem urok trochę znika jak po ich zjedzeniu człowiek uśmiechnie się do siebie w lustrze- fioletowawe zęby i usta są dosyć awangardowe! Nie wspominając o palcach u rąk. Jednak jeśli zaraz po zjedzeniu nie wybieracie się na ważne spotkanie biznesowe to serdecznie zapraszam do wypróbowania tych przepysznych drożdżówek.

Z przepisu wychodzi 12 drożdżówek.

jagodzianki_1aa
jagodzianki_1c

Składniki:
500g mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania w trakcie wyrabiania
1 szklanka ciepłego mleka
2 opakowania drożdży w proszku (2 x 7g)
2 jajka
1/2 kostki masła (100g)
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo: białko do posmarowania brzegów

Nadzienie: 1-1,5 szklanki jagód

jagodzianki_1d
Przygotowanie:
1. Mleko wraz z masłem podgrzać w rondelku. Mieszać aż do rozpuszczenia masła. Przestudzić troszkę, ale żeby całość była dosyć ciepła.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać obydwa cukry, sól, jajka oraz mleko z masłem i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, podsypać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
3. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę i kilkukrotnie naciągnąć ciasto pod spód, następnie ją spłaszczyć. Dzięki temu powierzchnia drożdżówek będzie bardziej gładka po upieczeniu. Drożdżówki układać na blszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Odstawić do napuszenia na ok. 10 minut.
4. Dno szklanki lub słoika opruszyć mąką i zrobić centralne wgłębienia w cieście. Mocno przyciskać, niemalże do samej blachy- ciasto i tak urośnie w pieczeniu. Zagłębienia napełnić jagodami, a boki drożdżówek posmarować roztrzepanym białkiem.
5. Piec ok 20-25 minut w 200 stopniach do suchego patyczka i zezłocenia drożdżówek.

Uwaga: Do wypieku można użyć także świeżych drożdży, ok. 30g, ale trzeba będzie zrobić z nich rozczyn- drożdże wymieszać z odrobiną mąki, cukru i mleka (do konsystencji ciasta naleśnikowego), odstawić na 10 min, aż cisto zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i dalej postępować jak w przepisie.

Smacznego!

jagodzianki_1b
jagodzianki_1e

Komentarze

2 komentarze

  1. Niesamowicie i bardzo smakowicie wyglądają jagodzianki :)))
    aż ma się ochotę pobiec szybciutko do kuchni i też takie wyczarować :)

    a zdjęcia obłędne :))))

    pozdrawiamy słonecznie http://www.FromNord.pl :)
    i dziękujemy za info o debiucie naszej paterki ;p

  2. Piekłam dzisiaj jagodzianki. Dałam 3/4 szklanki mleka, 50 dag mąki,2 łyżki miękkiego masła, 5 łyżek cukru, 2 roztrzepane jajka i 42 g drożdży (świeżych babuni. Wszystko wyrabiałam robotem. Nie robiłam rozczynu. Pięknie wyrastało ciasto w piekarniki w temp 35 stopni. U mnie temperatura pieczenia wynosiła 180 stopni. Wyszły tak piękne, jak na obrazku powyżej. POzdrawiam.

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...