Hej, dzisiaj mam dla Was kilka kadrów z ostatniej sesji dla Magazynu Aromat, który wydajemy wspólnie z lubelską blogosferą. Ten wakacyjny numer jest wspaniały, ponieważ pełno jest w nim letnich, kolorowych dań, wspaniałych lodów oraz pomysłów na grilla. 
A jak grill… to i sałatki, które przynajmniej u mnie zawsze pojawiają się na letnim stole. W lecie szczególnie lubię ekspresowe sałatki. Zależy mi na tym, żeby składniki szybko wrzucić do miski, polać sosem i iść bawić się w gronie najbliższych. 
Poniżej zamieszczam jedną z moich ulubionych letnich sałatek. Jest piękna, kolorowa, podobna do tradycyjnej greckiej sałatki, ale na bazie tego co mamy w naszych polskich, przydomowych ogródkach.

Sałatka z letnimi warzywami i serem feta
Składniki:
 1 opakowanie mixu sałat (sałata masłowa, rzymska, endywia, frisa, cykoria, radicho, rukola, botwinka). Możesz użyć gotowych mieszanek sklepowych lub wykonać własną kompozycję złożoną tylko z tych sałat, które najbardziej Ci smakują
 2 małe gruntowe ogórki
 1 szklanka pomidorków koktajlowych
 6 rzodkiewek
 80g sera feta
 gałązka mięty
Sos: 1,3 szklanki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kilka posiekanych listków mięty)
Przygotowanie sałatki:
- Sałaty umyć i ułożyć w salaterce, dodać posiekane ogórki i rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół, a następnie bardzo delikatnie wymieszać.
- Ser feta pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Dodać do sałatki.
- Polać sosem i posypać listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Pozostałe przepisy znajdziesz w magazynie Aromat. Wystarczy kliknąć, aby cieszyć się przepisami na letnie dania.
 
						


pyszne
Ta sałatka wygląda obłędnie! Sądzisz że mogę też dodać paprykę?
Lepsza niż moja 😀