Recenzja: Matt Armendariz „Fotografia kulinarna dla blogerów”

Książka, którą chciałam mieć, jak tylko dowiedziałam się, że jest u nas dostępna. W końcu Matt Armendariz robi genialne zdjęcia! A skoro napisał książkę dla blogerów kulinarnych to nic tylko kupić i uczyć się od najlepszych! Od wielu lat Matt prowadzi bloga Matt Bites, gdzie można podziwiać nie tylko zdjęcia fotografowanych przez niego potraw ale także odwiedzanych miejsc, spotkań z innymi ludźmi czy zdjęcia zza kulis przygotowywania zdjęć kulinarnych.
Książka pełna jest zdjęć dzięki którym łatwo jest zrozumieć zasady panujące w fotografii, zawiera dużo przydatnych schematów ustawień aparatu, źródeł światła i wspomagaczy aby fotografowany przedmiot był właściwie oświetlony i atrakcyjny wizualnie. Zawsze z ciekawością obserwuję jak inni radzą sobie ze światłem, jakich trików używają i jakie mają ulubione metody na tworzenie klimatycznych zdjęć. Tutaj wszystko jest wyłożone jak na tacy. Jeśli chodzi o wartość merytoryczną to Matt pisze w sposób lekki i przystępny, dzięki czemu łatwo jest zrozumieć wszystkie poruszane zagadnienia.

blba

Książka podzielona jest na 4 części:
Część I. Elementarz.
Jak nazwa wskazuje zawiera podstawy fotografii. Mowa jest tu o aparatach, obiektywach, głębi ostrości, balansie bieli, oświetleniu i temperaturze kolorów. Wszystko jest zilustrowane zdjęciami, żeby czytelnik zrozumiał i co najważniejsze zobaczył różnicę na zdjęciach, jeśli zmieniane są poszczególne parametry w ustawieniach aparatu. Matt mówi także o materiałach, które ułatwią pracę w trakcie fotografowania bez ponoszenia kosztów na drogi i profesjonalny sprzęt; i tak np. do odbijania światła poleca: biały papier, folię, lusterka, natomiast do zaciemniania: kanw do haftu, siateczek czy tektury. W tym rozdziale pokazuje także podstwową obróbkę
jakiej poddaje swoje zdjęcia.

Część II. Kreatywność.
Jest to rozdział o kompozycji, o regułach panujących w fotografii, o perspektywie i kątach pod jakimi sfotografowane jedzenie wygląda najbardziej apetycznie. W tym rozdzale Matt zadaje czytelnikowi podstawowe pytanie: „Co chcesz przekazać na zdjęciu?”. To od osoby fotografującej zależy jaki ma być nastrój zdjęcia, a to determinuje ww elementy.

Część III. Stylizacja.
Ten i kolejny rozdział są moimi ulubionymi w książce! Część III mówi nie tylko o samej stylizacji dania aby potrawa wyglądała kusząco, ale także o rekwizytach, które są integralnym elementem fotografowanej sceny. To właśnie one dostarczają dodatkowych informacji o tym co się dzieje na zdjęciu. Za ich pomocą można opowiedzieć całą historię. W rozdziale tym można zobaczyć jakie rekwizyty są najczęściej wybierane przez Matta oraz można poczytać o tym gdzie można je kupić za grosze.
Co więcej można też dowiedzieć się co warto przerobić na potrzeby domowego studia oraz jakie niestandardowe materiały mogą posłużyć za oryginalne rekwizyty nadające charakteru naszym zdjęciom.
matt_1c

Część IV. Kruczki i sztuczki czyli praktyka.
Znajdziemy tutaj porady Matta skierowane do fotografów kulinarnych. Bardzo przydatna jest część mówiąca o tym jak fotografować „trudne potrawy” takie jak zupy, ciastka, ryż, makaron czy mięso. Równie użyteczny jest rozdział traktując o o tym jak sfotografować swój obiad, aby zdążyć zrobić mu atrakcyjne zdjęcia i jednocześnie zjeść go zanim wystygnie! Myślę, że wszyscy blogerzy kulinarni wiedzą o co chodzi:)
matt_1b

Podsumowując- książkę poleciłabym początkującym fotografom kulinarnym i osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z fotografią. Osoby średnio zaawansowane na pewno znajdą tu trochę inspirujących rad i wskazówek dotyczących doświetlenia fotografowanej sceny. Zastanawiam się czy w przyszłości ukaże się kolejna książka Matta skierowana tym razem do zaawansowanych użytkowników… w każdym razie mam taką nadzieję.

matt_1a
Zerknijcie co jeszcze potrafi Matt, to kilka zdjęć z jego portfolio:
matt3
matt2
matt1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.