Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 22 Lut 2015 w DLA DZIECI, ŚNIADANIA | 8 komentarze

Pancakes! Czas na leniwe śniadanie.

Dawno, dawno temu wyjechałam z moją przyjaciółką do USA w ramach programu Work & Travel. Przedstawiona przez pośrednika oferta pracy była dla nas z deka rozczarowująca: „Łeee, w McDonald’sie mamy pracować, w Colorado!”. No cóż, nasze preferencje co do miejsca (hotele i restauracje w Kaliforni lub na Florydzie) zupełnie nie zostały wzięte pod uwagę. A plan był prosty- rano pracujemy, po południu pływamy i wylegujemy się na słońcu:) A co robić w takim Colorado? Na dodatek w jakimś Winter Parku…i jeszcze ten nieszczęsny McDonald’s… no trudno, pojechałyśmy szlifować angielskie: „A może frytki do tego?”
Amerykańskie McDonaldy mają dużo bogatsze menu niż nasze. Jedną z propozycji śniadaniowych były pancakes, podobne do tych z dzisiejszego przepisu. To jednak z czym były podawane do tej pory jest dla mnie szokujące. Otóż słodkie pankejki były serwowane z pikantną kiełbasą, masłem i syropem klonowym! Taaak. Do wyboru była jeszcze wersja z jajkiem i bułką. Z drugiej strony jak przygotowywałyśmy pankejki dla siebie i na naszą modłę polewałyśmy je płynną czekoladą lub słodkim syropem to wzbudzałyśmy tym spore oburzenie, a wręcz zniesmaczenie. Dziwne, prawda?

Od tamtej pory pankejków nie jadłam. I jak tylko Dobrawa zaproponowała je na wspólne blogerskie wypiekanie to od razu wiedziałam, że chętnie się przyłączę. Dzisiejsze śniadanie zaliczam do udanych- mąż i córka zachwyceni. Tylko na zadane pytanie- a może kiełbaskę do tego? widzę w oczach męża zdziwienie i niedowierzanie.

pancakes_1b

pancakes_1d

Pancakes
Autor Dorota z bloga Moje Wypieki

Cytuję przepis:

Składniki:
„2 szklanki mąki pszennej, przesianej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam dwie płaskie łyżeczki)
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Mąkę przesiać.

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki.

Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.” Tutaj moja uwaga- smażyć należy na patelni natłuszczonej i wytartej ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

pancakes_1c

„Mamo, chcę to zjeść!” czyli koniec zdjęć :)

W dzisiejszym Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:

Bożena z Moje domowe kucharzenie…
Agnieszka z Aga w kuchni
Monika z  Niezapomniane smaki
Gosia z Smaki Alzacji
Kasia z Mia cucina
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Magda z Kulinarna Piniata
Olga z Cukry Proste
Iza z Smaczna Pyza
Alina z Ala piecze i gotuje
Edyta z Pasja Smaku 
Ewa z Kobieta Renesansu
Nina zdjęcie z FB
Ewelina z Stylowa kuchnia
Nina – Gotuj – Sam

 

Na zdjęciu rzeczone Pancakes with Sausage and Syrup, zdjęcie ze strony McDonalds:

mcdonalds-Pancakes-Sausage-with-Syrup

Komentarze

8 komentarzy

  1. Robiłam kiedyś z tego przepisu, ale to jest tak straaasznie słodkie, że ledwie dałam radę zjeść.

    • hmmm, jak dla mnie były w sam raz, nie czułam, żeby były za słodkie, 3 łyżki cukru to nie jest aż tak dużo, ale to pewnie kwestia indywidualnych preferencji :)

  2. Alez puszyste wyszly! Milo bylo razem smazyc)

  3. dzięki za ten przepis, już jutro go wypróbuję

  4. wyglądają wspaniale, piękne zdjęcia

  5. będzie jakiś przepis na bezglutenowe pancakes?

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...