Pod względem obfitości warzyw i owoców lato mogłoby dla mnie trwać cały rok. Byłabym zadowolona- wszystko świeże, aromatyczne i pachnące. Jednak jest jak jest i w lecie trzeba zrobić przetwory na zimę. Otworzony w zimie słoik z pomidorowym sosem napełnia kuchnię wspaniałym aromatem, którego za żadne skarby świata nie wyda z siebie holenderski pomidor wyhodowany na sztucznym podłożu. Korzystając więc z lata warto przygotować przetwory na zimę. Domowy ketchup to mój coroczny must have. Ponadto przygotowuję sosy, tzw. gotowce, dzięki którym szybko można przygotować obiad. Wystarczy ugotować makaron, ryż, polać podgrzanym sosem, posypać ulubionym serem i obiad gotowy. Sos może być także użyty do zapiekanek, jako dip czy dodatek do past kanapkowych. Sposobów wykorzystania sosu jest naprawdę wiele więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków średniej wielkości (jak na majonez) i jeden mniejszy (ten ze zdjęcia).
Składniki:
4kg pomidorów
4 czerwone papryki
4 marchewki
3 cebule
1 plaster selera o grubości ok. 2cm
1/2 papryki chilli
3-4 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki brązowego cukru
2 liście laurowe
2 goździki
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
kilka łyżek oleju
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory przekroić na pół i umieścić w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20-30 minut, az staną się miękkie. Wyjąć, ostudzić a następnie zblendować. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek i pozostałości skórek.
2. Paprykę umieścić w rękawie do pieczenia, podlać lekko olejem i upiec w 200 stopniach, aż papryka miejscami zrobi się czarna a na jej skórce pojawią się bąble. Ostudzić, a następnie obrać paprykę ze skórki i usunąć z niej gniazda nasienne. Papryka ma wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu poniżej:
3. Marchewkę pokroić w 1cm talarki, selera w kostkę a paprykę chilli drobno posiekać.
4. Cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać kilka łyżek oleju wraz z zielem angielskim, liściami laurowymi i goździkami. Smażyć ok 5 min, aż cebula zacznie się rumienić. Wyjąć przyprawy i dodać marchewkę, selera i paprykę chilli. Po 5 minutach dodać paprykę i przecier pomidorowy i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Całość dokładnie zblendować.
5. Dodać pozostałe przyprawy. Solą i pieprezm doprawić do smaku, a następnie sos gotować jeszcze przez 1-3 godzin na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Im więcej wody odparujemy tym sos bardziej treściwy.
6. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzujemy je w piekarniku lub garnku z gorącą wodą. Ostatnio częściej pasteryzuję je w piekarniku nagrzanym do 100-110 stopni przez ok. 20- 25minut. Zostawić do ostudzenia w piekarniku.
Smacznego!
Mój przepis bierze udział w akcji: