Szczupak duszony z warzywami

Szczupak to jedna z tych ryb, które bardzo lubię, ale niestety rzadko mam okazję jeść. Wynika to z tego, że zazwyczaj nie mam go gdzie kupić. Wczoraj udało mi się kupić płat świeżego szczupaka więc został on królem dzisiejszego obiadu. Zastanawiałam się czy nie zrobić z niego jakiegoś bardziej fikuśnego dania, ale ostatecznie postawiłam na prostotę i szybkość wykonania. W końcu jest to jedna z tych cech, które cenię podczas prac kuchennych.
Szczupak z dzisiejszego przepisu duszony jest w korzeniowych warzywach sezonowych, ale równie dobrze będzie komponował się z cukinią, brokułami czy pomidorami. Do garnka w którym się dusi nie ma potrzeby dolewania wody czy oleju, ponieważ w trakcie duszenia z ryby będą uwalniać się soki. Warto jednak zajrzeć pod pokrywkę co jakiś czas, żeby skontrolować sytuację. Rybę możecie podać i zjeść z samymi warzywami, z chlebem lub z kaszą, to już zależy od Was. Śmiało wrzucajcie do garnka inne warzywa, w końcu przepis to tylko inspiracja.

Ryba z dzisiejszego przepisu jest jak najbardziej daniem odpowiednim na Wigilię.

szczupak_1a

Składniki:

1/2 kd szczupaka w płacie
5 marchewek
1 cebula
1 duża pietruszka
1/3 selera
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ok. 2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ze szczupaka zdjąć skórę, najlepiej posługując się nożem do filetowania. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą z obydwu stron.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w słupki. Cebulę drobno posiekać.
3. Na dużej patelni lub w większym garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i chwilę podsmażyć, przez ok. 3minuty. Między warzywami ułożyć porcje szczupaka. Całość posypać tymiankiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
4. Dusić pod przykryciem ok. 30-35 minut, aż ryba będzie miękka. Czas duszenia zależy od tego na jak duże porcje pokroicie szczupaka. Ja kroiłam w kawałki o szerokości ok. 4cm.

Przed podaniem można oprószyć świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

szczupak_1b

szczupak_1c

Komentarzy: 2

    • Kinga
      9 listopada 2015 / 11:10

      ja też go lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.