Przystawki: Faszerowane mini papryki

Dzisiejszy przepis zaliczam do tzw. finger food, czyli przystawek, przekąsek i innych drobnych dań idealnych do zjedzenia „na raz”. Mini papryki świetnie sprawdzą się w tej roli. Są pyszne na ciepło i na zimno. Nadziewane aromatycznym serkiem zachwycą nawet najbardziej wytrawne podniebienia.

W przepisie użyłam serka Apetina – Grillowana papryka i oliwki. Zamiast niego można użyć serka naturalnego, tylko  musicie go mocniej przyprawić.
A jeśli macie ochotę możecie zblendować serek łącznie z paprykami i uzyskacie dip, który świetnie się sprawdzi z chlebkami naan, pitą czy innym pieczywem tego typu albo z warzywami pokrojonymi w słupki. Jakby nie patrzeć przekąska na imprezy i przyjęcia jest, i to taka, która nie tylko zwróci uwagę na siebie formą ale i smakiem.

papryki_faszerowane1a

Składniki:

6-8 mini papryk
1 opakowanie serka Apetina- grillowana papryka i oliwki
3 łyżki startego parmezanu (czubate)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
szczypta wędzonej papryki
świeżo zmielony pieprz

papryki_faszerowane1b

Przygotowanie:

  1. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, lekko je obtoczyć w oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut, żeby lekko zmiękły. Temperatura ok. 200 stopni C.
  2. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami parmezanu, listkami tymianku, wędzoną papryką i pieprzem. Do smaku.
  3. Nadziewać serkiem papryki (na płasko), posypywać dodatkowa porcją parmezanu i wstawiać do piekarnika na kolejne 5-10 minut, do czasu aż brzegi będą się delikatnie brązowiły.

Podawać od razu lub na zimno. Udekorować pozostałymi listkami tymianku i parmezanu.

Smacznego!


Codziennie baw się smakiem!

Komentarzy: 2

  1. 11 kwietnia 2017 / 00:25

    Wygląda przeapetycznie! 🙂 Pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam papryki. Po tym wpisie zmieniłabym zdanie w oka mgnieniu! 🙂

    • Kinga
      3 maja 2017 / 20:45

      dzięki Domi Mi 🙂 Sezon paprykowy już niedługo…jest tyle sposobów na paprykę, że na pewno któryś z nich Ci zasmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.