Przepisy dla alergika: Wegańskie mleko jaglane

Jeszcze dwa lata temu szerokim łukiem omijałam wszelkiej maści mleka roślinne. Mleko ryżowe, jaglane…co to wogóle jest? Dla mnie sprawa od zawsze była jasna- mleko jest od zwierząt. A cała reszta to po prostu napój, dziwny napój. Po urodzeniu dziecka okazało się, że Natalia źle reaguje na krowie mleko i z tymi wszystkimi dziwactwami musiałam się przeprosić. Pierwszy raz kupiłam wtedy mleko ryżowe, sojowe, jaglane. Za te mleka zapłaciłam jak za zboże przy czym smak pozostawiał dużo do życzenia. Dopiero będąc na wegetariańskich warsztatach zdrowego odżywiania w Tarasce nauczyłam się przygotowywać te mleka samodzielnie. Wykonanie jest banalnie proste, a przy tym, w porównaniu do sklepowych są lepsze i stokroć tańsze.
Ze wszystkich mlek roślinnych, to właśnie mleko jaglane przygotowuję najczęściej. Wykorzystuję je do naleśników, placuszków, deserów, shake’ów. Z doświadczenia powiem, że dzieci, które próbują dań z użyciem mleka jaglanego, zazwyczaj pałaszują wszystko do końca. Jest dobrze!

mleko_jaglane_1a

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki przegotowanej wody
opcjonalnie garść namoczonych migdałów, obranych ze skórki
daktyl lub miód do posłodzenia
mała szczypta soli

Przygotowanie:
1. Kaszę, migdały, daktyla i sól przełożyć do dzbanka blendera, dolać wodę i dokładnie zmiksować. Następnie całość przelać przez sito aby uzyskać jak najdelikatniejszą konsystencję.
Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce.

Smacznego!

mleko_jaglane_1b

Jeśli interesują Cię mleka roślinne, zobacz mój przepis na mleko kokosowe lub na mleko migdałowe.

Zapraszam do polubienia mojego profilu na facebooku.

Komentarzy: 9

  1. 6 czerwca 2014 / 20:55

    Bomba! Uwielbiam i cenię kaszę jaglaną i nie miałam pojęcia, że można z niej zrobić mleko. Muszę spróbować.Dzięki 🙂

  2. 15 czerwca 2014 / 21:18

    Dziękuję za przepis;) podejrzewam u swojego syna skazę i poszukuję mleka innego niż krowie. Czy ta radę zrobić śmietanę jaglaną?

    • Kinga
      15 czerwca 2014 / 22:04

      myślę, że do zagęszczenia sosu czy zupy powinna się sprawdzić bardziej gęsta forma mleka. Można spróbować zrobić z połowy porcji wody -szklanka kaszy na szklankę wody; w razie potrzeby można później rozcieńczyć wodą. Pozdrawiam serdecznie,

    • Kinga
      18 kwietnia 2016 / 12:51

      ja ostatnio częściej robię migdałowe, ale do tego tez chętnie wracam. Pozdrawiam,

  3. mad
    29 września 2016 / 15:18

    Po przelaniu przez sitko mleko jest dalej bardzo gęste, zawiesiste, na sitku mało co pozostało. Czy tak właśnie powinno być?

    • Kinga
      9 października 2016 / 16:08

      to może dodatkowo wyłóż sitko gazą i jeszcze raz odcedź, powinno pomóc 🙂

  4. Sylwia
    11 października 2016 / 23:27

    Jutro mam zamiar zrobić to mleczko. Zastanawiam się od którego miesiąca życia dziecka można podawać to oraz inne mleka roślinne?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.