Pieczona flądra z sosem musztardowym

Flądra- jedna z moich ulubionych ryb nad polskim morzem. Ostatnie wakacje spędzone nad Bałtykiem utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Może jest mała i jedną rybą ciężko się najeść, ale jest wspaniała! Pieczona czy smażona, lubię ją pod każdą postacią. Nadmorski klasyk podawany był w zestawie z frytkami i surówką lub z aromatycznymi sosami.
W domowym zaciszu postanowiłam odtworzyć nadmorskie smaki. Rybę opanierowałam w zmielonych płatkach kukurydzianych i upiekłam w piekarniku. Do tego surówka i sos musztardowy. Obiad jak na wakacjach na morzem.

fladra_pieczona_1a

Składniki:

3 flądry
1/2-2/3 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych (lub bułki tartej)
1/2 łyżeczki tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz

Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon
sok z cytryny do smaku

Do podania: natka pietruszki lub kolendry do posypania ryby

Przygotowanie:

  1. Ryby opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i posypać tymiankiem.
  2. Ryby oprószyć zmielonymi płatkami kukurydzianymi.
  3. Ryby układać na naoliwionej blaszce do pieczenia. Dodatkowo skropić ryby oliwą.
  4. Piec w 180 stopniach C przez ok. 20-25min, w zależności od wielkości ryby.
  5. Przygotować sos: W miseczce wymieszać majonez, musztardę i sok z cytryny.

fladra_pieczona_1b
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Winter
    2 maja 2016 / 00:46

    najlepsze ryby są nad morzem, ale chętnie zjadłbym taką flądrę, z frytkami, ma się rozumieć

    • Kinga
      2 maja 2016 / 20:58

      frytki dobra rzecz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.