Ekspresowa zupa dyniowa na bazie dyni hokkaido

Dynia hokkaido jest naprawdę poręczna. W przeciwieństwie do dyni zwyczajnej można ją zużyć na raz i spokój. Nic nie zostaje i nie trzeba kombinować co zrobić z resztą.
Ta dynia ma miękką, cienką skórkę i nie trzeba jej obierać. Miąższ jest zwarty i bardzo mączysty, dlatego do zupy na bazie dyni hokkaido należy dodać więcej bulionu. Natomiast jeśli potrzebujecie niezbyt mokrego puree z dyni, np, do przygotowania bułeczek dyniowych np. takich, to hokkaido będzie naprawdę dobrym wyborem.
W związku z tym, że dynia hokkaido jest mniej wyrazista w smaku to potrzeba do niej troszkę więcej przypraw niż w przypadku np. dyni piżmowej.  Przepis na zupę dyniową z dyni piżmowej znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • dynia hokkaido, średniej wielkości
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1,2 l. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 papryki chilii lub mniej (zależy jak pikantne lubicie)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • odrobina startego imbiru, ok. 1 łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • śmietana (lub mleko kokosowe), zielenina, prażone pestki do podania, co kto lubi

Przygotowanie:

  1. Dynię, umyć, wydrążyć i pokroić na kawałki. Dynię, przekrojoną na pół cebulę, czosnek, umieścić w naczyniu do zapiekania lub na blaszce, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Dynia ma cienką skórkę, miękko po upieczeniu, można zjeść ze skórką lub obrać. Ja obieram za pomocą nożyka do obierania warzyw.
  2. Upieczone warzywa umieścić w garnku, dodać gorący bulion, przyprawy i zblendować na jednolitą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Do miseczek nalewać porcje zupy. Podawać ze śmietaną, zielenią i innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

Komentarzy: 8

  1. 25 października 2018 / 20:32

    Glęboki i ciekawy smak

    • Kinga
      4 listopada 2018 / 20:54

      ciekawy czyli smaczny? 🙂

  2. 25 października 2018 / 20:33

    Zupa ma niespotykany smak 🙂

  3. 30 października 2018 / 11:21

    Cudownie wygląda ta zupa. Mi wyszła o wiele bardziej blada, ale może to wina dyni 😉

  4. 31 października 2018 / 10:59

    Ja jeszcze nie próbowałam zupy dyniowej! Czas najwyższy 🙂

    • Kinga
      4 listopada 2018 / 20:51

      koniecznie, ja lubię w wersji pikantnej 🙂

  5. 2 listopada 2018 / 07:30

    Spróbowałem i jestem zachwycony! To moja pierwsza zupa z dyni 🙂

    • Kinga
      4 listopada 2018 / 20:56

      Fantastycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.