Menu stron
TwitterRssFacebook

Najczęsciej czytane artykuły

Opublikowane dnia 8 Lut 2019 w PIECZYWO, ŚNIADANIA | 3 komentarze

Cruffiny z cynamonem

Całe wieki nie było wspólnego wypiekania na śniadanie! Bardzo stęskniłam się za cotygodniowym pieczeniem i testowaniem nowości. Kiedy ostatnio ktoś zaproponował cruffiny, moja pierwsza myśl była taka: “O, mamusiu, takie to jest piękne i fotogeniczne! Muszę to upiec”.

I upiekłam. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku cruffiny. Kruche jak croissanty i puszyste jak muffiny. Pachnące masłem i cynamonem!

Cruffins= Croissants + Muffins

Moja rodzina pożarła cruffiny w trymiaga. Córka obficie posypywała je cukrem pudrem, mąż jadł wszystkie po kolei bez względu na ilość cukru pudru, ja rozrywałam je na pół i smarowałam dżemem truskawkowym. Pyszne! Do wieczora nie ustały. To chyba najlepsza rekomendacja, prawda?

Przygotowanie cruffinów jest proste, ale wymaga trochę czasu. Jeśli dysponujecie maszynką do makaronu to macie część roboty z głowy. Ja niestety wałkowałam ciasto na stolnicy, ale potem przeniosłam się na oprószony mąką blat stołu.

cruffins

Przepis pochodzi z tej strony i w całości cytuję go za autorką.

Skłądniki na 12 cruffinów:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 185ml ciepłej wody
  • 80g miękkiego masła + 130g do smarowania
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować tak cienko jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki, do wymiarów ok. 80x 14cm
  4. Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka posmarować dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta) i posypać cynamonem. Następnie ciasto ciasno zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
  5. Zaczynając od rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąż wzdłuż na 2 równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by schować końcówki do środka.
  6. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
  7. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, ok. 25 minut do zrumienienia. Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem.

Smacznego!

Tutaj zamieszczam link do filmiki instruktażowego: klik.

Razem ze mną cruffiny upiekły: Dorota, Paulina, Ala , Bożena, Marghe i Kasia

cruffiny

Komentarze (3)

Opublikowane dnia 4 Gru 2018 w DANIA GŁÓWNE, WEGETARIAŃSKIE | 2 komentarze

Sałatka z kaszą pęczak, pieczoną dynią i marynowaną czerwoną cebulą

W zimowe dni nie ma nic lepszego niż miska ciepłego jedzenia. Przyjemne ciepełko w brzuchu daje mi się i energię . Sprawia, że lepiej znoszę mrozy, a i po wyjściu na dwór nie przemarzam na kość. Dla mnie jest to idealna zimowa dieta. Staram się, żeby w chłodne dni wszystkie moje posiłki były ciepłe, tak samo napoje.
Jeśli i Wy jesteście wiecznymi zmarzluchami to szczególnie zimą polecam przestawienie się na tryb ciepłego jedzenia. Nie zajmuje to wiele czasu a samopoczucie jest znacznie lepsze.

Dzisiejszy przepis to taka luźna propozycja do zrobienia na szybko. Do zjedzenia w domu i do zabrania w pudełku do pracy.

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • posiekany koperek, szczypiorek, kiełki rzodkiewki- co kto lubi :)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • sok z cytryny
  • Marynowana czerwona cebula:
    1 średnie czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    60ml octu jabłkowego
    1 łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój w plastry ok. 1cm, skrop oliwą/ olejem i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
  2. Kaszę pęczak ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  3. Podczas pieczenia dyni i gotowania kaszy, przygotuj marynowaną cebulkę. Plastry cebuli przełóż do garnka, zalej octem, dodaj sól i cukier. Postaw na gazie i mieszaj, żeby cukier i sól szybko się rozpuściły. Kiedy ocet się zagotuje, szybko wyłącz gaz i odstaw garnek na bok, aby ostygł.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, dodaj kasze pęczka, sól, pieprz i zieleninę i chwilę podsmaż, aby smaki się połączyły. Skrop sokiem z cytryny.
  5. W miskach układaj porcję kaszy, 2-3 plasterki dyni i porcję marynowanej cebulki.

Smacznego!

Komentarze (2)

Opublikowane dnia 22 Paź 2018 w ZUPY | 8 komentarze

Ekspresowa zupa dyniowa na bazie dyni hokkaido

Dynia hokkaido jest naprawdę poręczna. W przeciwieństwie do dyni zwyczajnej można ją zużyć na raz i spokój. Nic nie zostaje i nie trzeba kombinować co zrobić z resztą.
Ta dynia ma miękką, cienką skórkę i nie trzeba jej obierać. Miąższ jest zwarty i bardzo mączysty, dlatego do zupy na bazie dyni hokkaido należy dodać więcej bulionu. Natomiast jeśli potrzebujecie niezbyt mokrego puree z dyni, np, do przygotowania bułeczek dyniowych np. takich, to hokkaido będzie naprawdę dobrym wyborem.
W związku z tym, że dynia hokkaido jest mniej wyrazista w smaku to potrzeba do niej troszkę więcej przypraw niż w przypadku np. dyni piżmowej.  Przepis na zupę dyniową z dyni piżmowej znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • dynia hokkaido, średniej wielkości
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1,2 l. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 papryki chilii lub mniej (zależy jak pikantne lubicie)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • odrobina startego imbiru, ok. 1 łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • śmietana (lub mleko kokosowe), zielenina, prażone pestki do podania, co kto lubi

Przygotowanie:

  1. Dynię, umyć, wydrążyć i pokroić na kawałki. Dynię, przekrojoną na pół cebulę, czosnek, umieścić w naczyniu do zapiekania lub na blaszce, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Dynia ma cienką skórkę, miękko po upieczeniu, można zjeść ze skórką lub obrać. Ja obieram za pomocą nożyka do obierania warzyw.
  2. Upieczone warzywa umieścić w garnku, dodać gorący bulion, przyprawy i zblendować na jednolitą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Do miseczek nalewać porcje zupy. Podawać ze śmietaną, zielenią i innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

Komentarze (8)

Opublikowane dnia 16 Paź 2018 w Bez kategorii, PIECZYWO | 0 komentarzy

Prosty przepis na pszenno-żytni chleb na zakwasie.

Jest na Instagramie taka osoba @sarah_fel, która piecze fantastyczne chleby. Puszyste w środku, z chrupiąca skórką, która jest ozdobiona tak pięknie, że jest chlebowym arcydziełem. Wypieki @sarah_fel wyglądają tak pysznie, że masz ochotę pobiec do najbliższej piekarni, kupić chleb i od razu przygotować sobie pajdę chocieżby z samym masłem. Powiem szczerze, że zainspirowałam się jej […]

Komentarze (0)

Opublikowane dnia 10 Wrz 2018 w DESERY | 6 komentarze

Figi pieczone z miodem, malinami i migdałami

“Jadłam takie desery w Bułgarii! Pyyyyszne!”- napisała moja siostra na fecebooku, jak tylko opublikowałam zdjęcie z tym deserem. Dla mnie cała kuchnia bałkańska jest po prostu wspaniała. Nieustannie zachwycam się tym jak proste połączenia składników dają tak fantastyczne efekty. Figi najczęściej jem na słodko, w ciastach lub deserach jak ten dzisiejszy. Lubię połączenie słodkich owoców i […]

Komentarze (6)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...