Biscotti {Cantuccini} – przepis na włoskie ciasteczka

Nareszcie znalazłam czas na wspólne pieczenie z innymi blogerami! Tematem tych wypieków były włoskie biscotti, według przepisu Pawła. Zgodnie z tradycją Włosi jedzą te ciasteczka popijając toskańskim winem deserowym albo po prostu zanurzają je w kawie. Ja jestem zagorzała fanką mocnej, esencjonalnej, czarnej herbaty i włoskie ciasteczka smakują z nią wyśmienicie!
Biscotti po upieczeniu przekładamy do zamykanego pojemnika na ciasteczka i można je przechowywać nawet kilka miesięcy.

biscotti
biscotti_1
Przepis w całości cytuję za Pawłem.

Składniki:
150 g mąki pszennej
70 g białego cukru
1 jajko
100 g migdałów w całości ze skórką
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny

biscotti_1B

Przygotowanie:
Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.
Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp.
Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.

Smacznego!

biscotti_1A
biscotti_1C

Razem za mną włoskie ciasteczka upiekli:

Komentarzy: 9

  1. 14 czerwca 2014 / 18:51

    Pysznie sie prezentują, dziekuję za wspólny czas przy pieczeniu 🙂

  2. 14 czerwca 2014 / 20:39

    Pyszne…dzięki za wspólne pieczenie.

  3. 15 czerwca 2014 / 22:34

    Tak, z herbatą smakują wspaniale! Dziękuję za wspólne pieczenie!

  4. Joanna ( Różowa Kuchnia)
    16 czerwca 2014 / 10:18

    Dziękuję za wspólne pieczenie . Bardzo mi się podobają takie wspólne rarytasy .

  5. 16 czerwca 2014 / 10:48

    Cudowne zdjęcia, aż nie mogę się napatrzeć;))Dziękuję za wspólne pieczenie!

  6. 16 czerwca 2014 / 15:18

    Wspaniałe zdjęcia, wspaniałe ciasteczka, wspaniałe chwile przy wypiekaniu. Dziękuję i do następnego razu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.