Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 13 maja 2014 w ZUPY | 1 komentarz

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa to klasyczna wiosenno-letnia zupa, która gości w naszym domu odkąd pamiętam. Jadana z chlebem lub z ziemniakami, podawanymi na osobnym talerzyku, okraszonymi przysmażaną cebulką i posypanymi świeżym koperkiem. Jest to jedna z tych zup, która lepiej smakuje niż wygląda.
Szczaw na działce już zaczął szykować się do wypuszczenia kwiatostanów. Zerwałam więc z mężem najmłodsze i najładniejsze liście, te duże zostawiamy ponieważ są bardziej kwaśne i włókniste. Pozostałe łodygi szczawiu wycięliśmy kilka centymetrów nad ziemią. Za jakiś czas roślina odbije i znów będziemy mogli cieszyć się młodymi listkami. A w międzyczasie zostaną wyprawy po szczaw na pobliskie łąki.

szczawiowa_1a

szczawiowa_1b
Składniki:

1,5l. bulionu drobiowego lub warzywnego
200g szczawiu
2 łyżki masła
150ml śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
świeży koperek, natka pietruszki lub szczypiorek do posypania (albo wszystko na raz)
sól, pieprz do smaku

Dodatki: jajka gotowane na twardo, chleb lub ziemniaki z opisu nad przepisem

szczawiowa_1d
szczawiowa_1c

Przygotowanie:
1. Szczaw dokładnie opłukać, pokroić na drobne kawałki ok. 1cm.
2. W dużym garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać szczaw i mieszać, aż szczaw mocno się skurczy i zmieni kolor. Szczaw dodać do gotującego się bulionu
3. Do osobnej małej miseczki wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać ją z niewielką ilością wody, dodać śmietanę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać. Powoli wlewać mieszaninę do garnka z zupą, doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze ze 2 minuty.

Smacznego!

szczawiowa_1e

Komentarze

1 komentarz

  1. moja ulubiona zupa

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...