Zupa pomidorowa z pikantną, chrupiącą ciecierzycą

Kocham pomidorową! To jedna z moich ulubionych zup z czasów dzieciństwa (Mamo, robisz najlepszą!).

Przez wiele lat przez myśl mi nie przeszło, żeby w jakiejkolwiek restauracji zamówić pomidorową. Zawsze szukałam czegoś nowego, co zaskoczyłoby moje kubki smakowe. Jednak pewnego razu, wpadłam do restauracji zmarznięta i głodna. Do zjedzenia na już, bez czekania był rosół, pomidorowa i krem z borowików. Wybrałam pomidorową. To była moje ogromne zaskoczenie. Pikantna, gęsta, z kawałeczkami pomidorów. Bez makaronu, bez ryżu, bez kaszy. Wspaniała! Od tamtej pory nastąpiło wielkie eksperymentowanie z pomidorowymi i dodatkami. Tak powstała między innymi kremowa zupa z pieczonych pomidorów, zapiekana z mozzarellą. Od tamtej pory sprawdzam jak w zupie sprawują się najróżniejsze dodatki- włoskie ravioli, kładzione kluski ze szpinakiem czy chrupiąca ciecierzyca. I właśnie dzisiaj zapraszam Was na przepis na pomidorową z pikantną, chrupiącą ciecierzycą. W sezonie warto skorzystać ze świeżych pomidorów, a poza sezonem te z puszki sprawdzą się równie dobrze.

pomidorowa_z_ciecierzyca_1c

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Składniki:

Zupa pomidorowa:

  • 1,5l wody
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka selera naciowego (lub kawałek bulwy)
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula- opalona nad palnikiem
  • 2 ziela agielskie
  • 1 liść laurowy
  • kilka całych ziarenek pieprzu
  • sól

Ponadto:

  • 2 puszki pomidorów (użyłam krojonych z Łowicza)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka bazylii (same listki)
  • 2 łyżki brązowego cukru.
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Chrupiąca ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • chilli wg uznania
  • sól

pomidorowa_z_ciecierzyca_1d

Przygotowanie:

  1. Zupa: Przygotować wywar na zupę. Do gotującej się wody dodać obrane warzywa- marchewki, pietruszkę, selera, cebulę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i sól. Gotować do miękkości warzyw.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić przez 15 minut. Doprawić świeżą bazylią, cukrem, cynamonem, solą i pieprzem. Dodać do wywaru z warzyw. całość gotować przez ok. 10 minut. Odłowić liść laurowy i ziele angielskie (jak się uda) i zblendować zupę.
  3. Ciecierzycę odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce rozmieszać olej, sól, kumin, chilli i czerwoną paprykę. Dodać ciecierzycę i staranie obtoczyć ją w mieszance przypraw. Ciecierzycę przełożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach C, aż zrobi się chrupiąca, ok. 15-20 minut. Zamieszać w trakcie pieczenia.

Do miseczek nalewać porcje zupy, posypywać ciecierzycą i natką pietruszki. Można dodać śmietanę.

Smacznego!

pomidorowa_z_ciecierzyca_1b

Przepis bierze udział w akcji:

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Komentarzy: 4

  1. Darrance
    2 maja 2016 / 01:47

    ciekawe połączenie, jedno z lepszych w pracach konkursowych

    • Kinga
      3 maja 2016 / 22:42

      dzięki, trzymaj kciuki!

  2. Anka
    20 maja 2016 / 13:06

    gratuluję wyróżnienia, widziałam info na facebooku

    • Kinga
      20 maja 2016 / 21:27

      dziękuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.