Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 30 Mar 2016 w NAPOJE | 0 komentarzy

Zielony koktajl ze szpinaku, banana i mleka roślinnego

Reset. Po Wielkanocnych pysznościach nie zostało już ani śladu. Po kosztowaniu najróżniejszych, świątecznych dań mam teraz ochotę na coś prostego. Zwykły krupnik z kaszą jaglaną, pomidorowa czy kopytka polane masełkiem są wszystkim czego mi potrzeba. Jednocześnie mam też ochotę na zieleninę- na sałatki lub na zielone koktajle (zielone smoothie). Te ostatnie pijam zazwyczaj sama z mężem, Natalia się chowa i z góry zakłada, że nie lubi.
Niedawno kupiłam w Tesco mleko, a w zasadzie taki napój roślinny (Tesco Organic Rice Almond Drink) właśnie z myślą o przetestowaniu go w zielonych koktajlach. Szukam czegoś co doskonale zakamufluje smak zieleniny, a koktajlowi nada delikatności. I ten napój właśnie taki jest. Świetnie skomponował się ze szpinakiem i bananem. Całość wyszła delikatna, lekko słodka i tylko kolor zdradza, że coś tu jest na rzeczy. Dodatek kiwi do koktajlu doda mu odrobiny smaku kwaśnego, zawsze też można posiłkować się sokiem z cytryny.

koktajl_szpinak_1a

koktajl_szpinak_1c

Jak skłoniłam dziecko do picia zielonego koktajlu?

A teraz najlepsze- to jeden z nielicznych przypadków, kiedy Natalia sama i bez dodatkowych zachęt postanowiła pić ze mną zielony koktajl! Zupełnie, bez większych nadziei na powodzenie misji, rzuciłam w jej kierunku, że idę robić zielony koktajl w kolorze Piotrusia. (Piotruś to taka zielona lokomotywa z bajki Tomek i przyjaciele, od roku jest to jedna z ukochanych bajek). Podziałało na córkę jak magnes. Dzielnie asystowała w myciu szpinaku i wrzucaniu go do blendera. Sama dolewała mleko. I sama też piła efekt swojej pracy. Była zachwycona! Nie wiem czy ta metoda podziała i na Wasze dzieci, ale koniecznie dajcie mi znać czy się udało!

Edit: Metoda z ulubionym bohaterem okazała się tak skuteczna, że do zupy dodaję również koperek Piotrusiowy :)

koktajl_szpinak_1e

koktajl_szpinak_1d

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 2 mrożone banany
  • 1,5-2 szklanek mleka ryżowo- migdałowego
  • 1 kiwi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wrzucić do blendera i porządnie zblendować. Gotowe!

Smacznego!

PS. Jeśli lubisz zielone koktajle to może zainteresuje Cię ten z jarmużem lub ten z pokrzywą.

koktajl_szpinak_1b

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...