Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 25 Wrz 2015 w DLA DZIECI, PIECZYWO, ŚNIADANIA, WEGETARIAŃSKIE | 7 komentarze

Wypiekanie na śniadanie: Dyniowe scones

Kilka dni temu rozprawiłam się z dynią gigantem, która urosła na naszej działce. Do jej rozcięcia bardziej praktyczna byłaby siekiera bądź maczeta niż mój największy nóż kuchenny. Z braku wspomnianych narzędzi namęczyłam się krojąc ją nożem. Najpierw na kawałki, a potem obdzierając ją ze skóry. Miąższu było naprawdę dużo, w związku z czym była zupa dyniowa, bułki dyniowe, sok z dodatkiem dyni i … nadal mi jej trochę zostało. Dzięki dzisiejszemu wypiekaniu na śniadanie udało mi się zużyć resztę dyni i upiec pyszne dyniowe scones. Co prawda postanowiłam uczestniczyć tylko w tych wytrawnych wypiekach, ale dla dyniowych scones zrobiłam wyjątek. I dobrze! Bo scones są bardzo delikatnie słodkie, a z domową konfiturą stanowią naprawdę wspaniałe połączenie. Pasują zarówno do kawy czy herbaty, jak i do mleka. Pasują na śniadanie jak i na podwieczorek. Najlepsze do zjedzenia zaraz po upieczeniu!

scones_dyniowe_1a

scones_dyniowe_1c

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i w całości cytuję go za autorką:

Składniki na 10 – 12 sztuk:

350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła, zimnego
250 g puree z dyni*
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynków

Przygotowanie:
1.Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.
2.W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).
3.Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek).
4.Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko ‚łapały’ kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.

Smacznego!

scones_dyniowe_1e

scones_dyniowe_1d

scones_dyniowe_1b

Razem ze mną w wypiekaniu wzięli udział:

Edyta  Pasja smaku

Komentarze

7 Komentarze

  1. Kiedyś robiłam zwykłe, nie dyniowe… Jakoś scones mi nie podchodzą, wolę zwykłe bułeczki albo chałkę :)

    • te dyniowe z dżemem smakują bardzo dobrze. Moja córka i mąż jedli je bez żadnych dodatków i zapijali herbatą. Ja z kolei nie próbowałam zwykłych scones :) Pozdrawiam serdecznie,

    • Ja również dziękuję:) Do następnego spotkania:)

  2. Piękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

  3. Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam

  4. Dziękuję za wspólne pieczenie. Postaram się częściej uczestniczyć w wypiekaniu, ale będzie to zależało od dostępności piekarnika w akademiku ;)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

hogan outlet hogan outlet nike tn pas cher tn pas cher louboutin pas cher nike air max 90 outlet nike air max 90 outlet uk nike air max 90 outlet uk nike air max 90 outlet uk nike air max 90 outlet uk air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max outlet italia air max outlet italia pandora charms cheap pandora charms cheap pandora charms cheap pandora charms cheap pandora charms outlet pandora charms uk pandora charms uk pandora charms uk pandora charms uk pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet italia pandora outlet italia pandora outlet italia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...