Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 27 Lip 2015 w Bez kategorii | 4 komentarze

Wszystko co musisz wiedzieć o suszarce do owoców, warzyw i grzybów. Jak wybrać najlepszy model?

W związku z tym, że aktualnie mamy sezon na owoce, warzywa i grzyby, postanowiłam podzielić się z Wami informacjami dotyczącymi samego procesu suszenia oraz na co zwrócić uwagę podczas zakupu suszarki.

Suszenie jest jedną z najstarszych form konserwowania żywności. Można suszyć na słońcu albo w przewiewnym miejscu na strychu (np. ideał do suszenia ziół). Jednak kiedy mieszka się w bloku to tak naprawdę nie ma zbyt wiele miejsca na suszenie. Ponadto plaga muszek owocówek może skutecznie doprowadzić do szału, a zmienne warunki pogodowe mogą sprawić, że żywność szybciej nam spleśnieje niż się ususzy. W związku z tym, jeśli zależy nam na tym sposobie konserwowania żywności, to zdecydowanie polecam zakup suszarki do żywności. Dlaczego warto? Suszenie pozwala nam cieszyć się skarbami lata podczas zimnych dni. Rozgrzewająca herbata z suszonymi owocami, wigilijna kapusta z grzybami zebranymi w lesie czy suszone warzywa dodane do rosołu sprawiają, że dania nabierają pełni smaku i aromatu, o które trudno jest poza sezonem. Oczywiście wszystko to można kupić w sklepie, jednak zazwyczaj produkty te wzbogacone są o konserwanty, aromaty czy barwniki. Ja całym sercem jestem za zdrowszą i naturalną wersją każdego rodzaju pożywienia.
Kolejną zaletą jest możliwość wysuszenia dowolnych owoców i warzyw i stworzenie własnych, unikalnych kompozycji smakowych, które nie są dostępne w sklepach np. batony (typu raw, surowe).
Suszenie pozwala zachować wartości odżywcze produktów. Zachowane zostają nie tylko witaminy i minerały, ale także błonnik pokarmowy. Suszone owoce są słodsze od świeżych, a to za sprawą odparowania wody z produktu. Smak suszonych warzyw czy owoców jest bardziej skoncentrowany dlatego ich niewielka ilość wystarczy bo podkręcić smak przygotowywanych dań. Kolejną zaletą jest łatwość przechowywania (wystarczą papierowe torebki lub słoiczki, które zajmują dużo mniej miejsca niż przetwory) oraz długi termin przydatności do spożycia.

Untitled-1

Suszarka wbrew pozorom nie służy jedynie do suszenia warzyw, owoców, grzybów. Można w niej ususzyć także zioła, pestki, orzechy. Z jej pomocą można przygotować także desery np. batony, żelki. Powiem szczerze, że suszarka jest jedynym miejscem, w którym wychodzą mi bezy. Suszenie w piekarniku zawsze kończy się nie tak jak powinno i bezy z piekarnika nigdy nie wychodzą mi śnieżnobiałe. Nigdy też nie są odpowiednio chrupiące. Natomiast suszarka sprawdza się tu w 100%. Wystarczy tylko ustawić temperaturę i wrócić za jakiś czas. Bez stresu, że w kuchni jest uchylony piekarnik a w domu bawi się dziecko.

Suszarka jest również świetnym miejscem, w którym może wyrastać chleb, kiedy warunki panujące w kuchni nie sprzyjają procesowi fermantacji np. jest ciut za zimno. Wyrastanie chleba w piekarniku praktukuję tuż przed sezonem grzewczym i zaraz po jego zakończeniu. To właśnie w tym czasie temperatura otoczenia jest niestabilna i z wyrastaniem chleba różnie może być. A czasami po prostu potrzebuję przyspieszyć jego wyrastanie bo zależy mi na czasie. Podobnie sprawa ma się z przygotowywaniem domowego jogurtu.
W suszarce można też suszyć wędliny, ja jednak tą opcją nie jestem zainteresowana.

suszarka_1b

Dlaczego suszenie w suszarce jest lepsze od suszenia w piekarniku?

Suszenie wymaga dokładności- stałej temperatury i obiegu powietrza. Suszenie w piekarniku (przynajmniej w moim) często jest nierównomierne. Szybciej suszą się warzywa w tylnej części piekarnika niż te z przodu. Wymaga to więc większej troski i dbałości w trakcie suszenia. Warzywa trzeba przekładać i regularnie do nich zaglądać. Mając w domu małe dzieci też niekoniecznie jesteśmy zainteresowani uchylonym piekarnikiem przez pół dnia. Co więcej- tak naprawdę nie zostawisz włączonego piekarnika i nie pójdziesz spać, prawda? A suszarkę jak najbardziej można zostawić.
Ponadto warzywa ułożone na blaszce nie mają zapewnionej odpowiedniej wentylacji, co spowoduje większą utratę wartości odżywczych produktów. I tak na serio- kto dysponuje aż tyloma blaszkami do piekarnika aby optymalnie wykorzystać zużytą do suszenia energię? Ja mam tylko jedną plus kratkę. A duże formy na ciasto też trzeba na czymś postawić.

suszarka_1a

Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszarki do żywności?

1. Równomierne suszenie.
Bardzo ważne jest aby żywność suszyła się w tym samym tempie, zarówno na górze, jak i na dole suszarki. Konieczny jest wentylator, który zapewni równomierny obieg powietrza. Na rynku dostępne są również modele z ruchomymi sitami albo z wbudowanymi mikroprocesorami, które regulują temperaturę i nawiew.
Bardzo ważna jest tutaj wielkość otworów na tackach/ sitach. Od ich wielkości zależy bowiem możliwość suszenia poszczególnych produktów oraz łatwość przedostawiania się powietrza. Wielkość otworów wpłynie taże na łatwość ich czyszczenia po zakończonym suszeniu

2. Regulacja temperatury
Jest to ważne jeśli zamierzasz suszyć różnorodne składniki. Jeśli zamierzasz suszyć tylko grzyby przyniesione z lasu, to regulacja nie jest aż tak istotna, po prostu wybierz model przeznaczony tylko do suszenia grzybów. W pozostałych przypadkach lepiej sprawdzi się model umożliwiający płynną regulację temperatury.

3.Pojemność
Bardzo ważne jest zastanowienie się jak duże ilości żywności zamierzamy ususzyć i czy suszenie warzyw czy owoców to jedyna opcja, z której będziemy korzystać. Pojemności suszarek często podawane są w litrach, ale bardziej obrazowe jest dla mnie sprawdzenie wielkości sit/ tacek, które znajdują się w urządzeniu. Na tym etapie warto się też zastanowić czy bedziemy mieli gdzie przechowywać wybrany model- czy zmieści się w kuchenne szafce czy też będzie przechowywany w kartonowym pudle w piwnicy oraz czy rozstawiony w kuchni nie zajmie większości blatu roboczego. Poza pojemnością warto sparwdzić wymiary całego urządzenia.

4. Moc suszarki/ czas suszenia
Im wyższa moc suszarki tym krótszy czas suszenia, dlatego moim zdaniem warto jest wybrać produkt o większej mocy. W związku z tym, że odparowanie wody z owoców czy warzyw zajmuje trochę czasu, zazwyczaj kilka godzin, a w niektórych przypadkach kilkanaście to warto zainteresować się tym parametrem. Czas suszenia zależy też od wielkości pokrojonych kawałków, im grubsze tym dłużej oraz od zawartości wody w produkcie.
Tutaj warto jest jeszcze sprawdzić pobór mocy i wybrać tą najbardziej energooszczędną.

5. Dodatkowe akcesoria
Do niektórych modeli można dokupić dodatkowe akcesoria np. silikonowe maty, na których można wysuszyć półpłynne produkty, masy na domowe batony.

6. Jakość zastosowanych materiałów
Warto zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których wykonana jest suszarka. Powinna być wykonana z bezpiecznych materiałów.

Jeśli macie dodatkowe pytania, zachęcam do zadawania ich w komentarzach pod tym wpisem.

suszarka_1d

suszarka_1c

Komentarze

4 komentarze

  1. Witaj! Jaką suszarkę polecasz? Jestem na etapie szukania suszarki dla siebie, ale trudno mi się zdecydować. Na pewno chciałabym, aby suszarka miała regulację temperatury i odpowiednio dużą moc. I niestety nie stać mnie na dehydrator, więc cena też ma znaczenie ;)
    Na wypadek, gdybyś nie chciała dzielić się swoimi sugestiami co do konkretnych produktów, tu, w komentarzu, podaję swój e-mail: xxx.
    Dziękuję!

  2. Witam ja polecam suszarkę przywiezioną marki G21 – Paradiso Big. Jest przywieziona z Bratysławy ale siostra ostatnio kupiła taką samą w Polsce. Przede wszystkim bardzo równomiernie suszy mimo że jest to suszarka, która daje ciepło od dołu a nie z tyłu. Ostatnio wsadziłam do niej rogaliki drożdżowe do wyrośniecia

    • dzięki za info!

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...